Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

"Man får jobba ihjäl sig och ha små marginaler"

Allt började med ett lyckat pilotprojekt där grundartrion Per, Björn och Gunnar fick bekräftat att deras idé med smarta mätsystem för fastigheter var bra. Sedan dess har omsättningen stadigt ökat och nu är planeringen för expansion till Norden i full gång.

– Det hela började med att en nära vän till mig, Björn Persson, berättade om sin idé om ett trådlöst mätsystem för fastigheter och undrade vad jag tyckte. Jag blev helt exalterad, tyckte det var en grym idé från första stund. Detta var 2004 ungefär och två år senare genomförde vi vårt första pilotprojekt som blev en framgång, berättar Per Ernedal som är medgrundare till EcoGuard.

Det smarta mätsystemet byggde på en radiomottagare och trådlösa mätare som monterades i fastigheter.

– Sen installerar och kopplar man upp olika mätare och sensorer – som temperaturgivare, vatten-, energi och elmätare – till radiomottagaren. Informationen lagras digitalt och fastighetsägaren kan logga in i vår molntjänst och se all mätdata för sina hus sammanställt på ett och samma ställe.

Vad är framgångsfaktorerna bakom ert system tror du?

– En nyckel har varit att systemet har lång räckvidd och att man då inte behöver sätta upp så många radiomottagare i sina hus. Dessutom har det en lång livslängd, batteriet i mätarna håller i 20 år. Det är oerhört viktigt för vissa kunder har 15-20 000 mätpunkter och då vill man undvika batteribyten. Gör man den investeringen en gång vill man att det ska hålla länge.

Mycket är alltså Björns förtjänst, som är teknikern i grundarteamet och har byggt systemen.

    

– I samband med att vi grundade bolaget tog vi också in Gunnar Tysk som delägare. Han är tekniker och har skapat vår molntjänst CURVES där fastighetsägare och hyresgäster loggar in och ser alla information sammanställd. Då kan de direkt se om det är för varmt i något hus eller om toaletter står och rinner i en lägenhet och kan åtgärda det.

”Under de första åren när man startar upp sitt företag får man kolla sitt banksald–o varenda vecka. Så funkar det. Man får jobba ihjäl sig och ha små marginaler. Men vi var hela tiden sjukt säkra på att det skulle lyckas. Något annat fanns inte på kartan.”
Per Ernedal

Pilotprojektet som de genomförde för Lindesbergsbostäder under 2006 handlade just om läckande toaletter. Trion installerade mätpunkter initialt i 100 lägenheter och när fastighetsbolaget insåg hur mycket pengar de kunde spara beställde de ytterligare 4 500 temperatur- och elmätare.

– Såklart gick vi på minor där i uppstarten och fick tekniska problem emellanåt. Men man lär sig och nu har vi ett väldigt säkert och enkelt system som fungerar bra!

 

Hur har ni finansierat utvecklingen?

 Dels med ett antal tusen timmar i gratis arbete men även med eget riskkapital. Från start hade vi hjälp från Almi och fick innovationsstöd av dem och hjälp att söka olika utvecklingscheckar. Sen har vi genom åren också fått olika stöd från Almi i kombination med annan finansiering för att kunna utveckla nya produkter.


– Vi har velat vänta med utlandet tills vi är trygga i vårt erbjudande och blivit starka på hemmaplan och först nu känner vi att det är dags. Planen är att börja med Norden, dels för att det är nära och har hyfsat liknande marknad och dels för att vissa av våra nuvarande kunder har fastighetsbestånd där så att vi kan växa tillsammans med dem initialt.


Per berättar att Almi också är involverade med både rådgivning och finansiering i planerna kring att ta EcoGuard utanför Sverige.

Per Ernedal
”Vårt grundarteam har varit jättebra och en viktig anledning till vår framgång tror jag. Jag är entreprenörspersonen och driver oss framåt och Björn och Gunnar är skickliga tekniker som kompletterar varandra bra.”
Per Ernedal

Hur har ni tänkt gå tillväga i internationaliseringen?

– Det är det vi håller på att forska i nu. Marknaderna ser lite olika ut, i Sverige och Finland ingår till exempel värme i hyran men i många andra europeiska länder betalar man det separat. Så kanske kommer vi bara sälja vår molntjänst i vissa länder medans i andra länder gör vi som i Sverige, där vi ansvarar för hela installationsarbetet.

Tillväxten hittills har varit stadig. Under 2007 vann de den större upphandlingen i Lindesberg och hade fullt upp med det.

– Men sen började vi prata om att vi borde försöka skaffa oss några fler kunder också, och 2008 anställde vi en säljare som är kvar än idag. Genom honom började vi nå ut till fler kunder.

 

2009 inträffade en viktig milstolpe när EcoGuard vann en stor upphandling för MKB, Malmös kommunala bostadsbolag.

– De köpte under några år 28 000 mätpunkter från oss och det betydde mycket för vår ekonomi och stabilitet. Sedan 2010 har vi varit lönsamma och kunnat finansiera mycket av vår utveckling på egen hand.

Vad har varit mest utmanande med tillväxtresan?

– Det är att klara av balansen mellan lönsamhet och en stark tillväxt skulle jag säga. Göra rätt när man ställs inför frågan om man ska våga satsa och anställa mer personal innan vi egentligen behöver det för att kunna ta in fler kunder, eller om vi bör avvakta lite för att inte ta så stor risk.

En viktig aktivitet för att skapa tillväxt har varit att produktutveckla och komma med fler erbjudanden baserat på fastighetsbolagens önskemål och behov. På Nordbygg-mässan i april 2018 lanserades deras senaste nya produkter och funktioner.

 Eftersom vi idag har över 15 000 radiomottagare installerade runt om i Sverige kan vi enkelt koppla på fler funktioner. Nu har vi till exempel lanserat en statussensor som kan övervaka att teknisk utrustning är i drift eller ej. Det har flera fastighetsägare efterfrågat så det känns kul att äntligen kunna lösa deras behov av detta!

Per Ernedal

Ålder: 52 år.

Bor: I Sollentuna utanför Stockholm.

Familj: ”Två barn som är vuxna nu, 23 och 19 år.”

Jobbar som: Affärsutveckling och försäljning på EcoGuard.

Utbildning: ”Tekniker i botten. Läste tidigt 90-tal in något år på juristlinjen och sedan har det varit mycket ”learning by doing”.

Yrkesbakgrund: ”Jag hade startat och byggt upp fyra teknikbolag genom åren innan vi startade EcoGuard.”

Bästa egenskap: ”Att jag har en enorm energi.”

Sämsta egenskap: ”Att det går lite för snabbt ibland.”

Kopplar av: ”Jag tycker om att sporta. Golf är en favorit, man hinner gå och tänka och stänger av vardagen.”

Inspireras av: ”Jag är prestationsorienterad, så jag gillar att titta på duktiga idrottsmän. Det tycker jag kan inspirera. Egentligen när jag tänker efter kanske det inspirerar mig att träffa och följa resultatorienterade människor i största allmänhet.”

EcoGuard

Startade: 2005

Gör: Utvecklar, säljer och installerar smarta mätsystem för fastigheter. Genom mätpunkter och radiomottagare uppsatta i hus samlar de in mätdata med bland annat temperaturvärden och el-, energi- och vattenförbrukning.

Var: Huvudkontor i Örebro. Sju lokalkontor runt om i Sverige. Tillverkning av produkterna sker i Munkfors i Värmland.

Kunder:  Fastighetsbolag över hela Sverige.

Grundare: Per Ernedal, Björn Persson och Gunnar Tysk.

Delägare: Sedan 2009 har bolaget totalt 7 delägare.

Antal medarbetare: Cirka 47

Omsättning: Cirka 84 miljoner under 2017.