Sålde linnelakan på gymnasiet - idag omsätter hon miljoner

Allting började med ett UF-företag och linnelakan i två färger – det gjorde att Hanna Jörnhammar föll för entreprenörslivet. Efter studenten satsade hon vidare, startade Lin Living och började utveckla fler produkter. Tre år senare omsätter hon över två miljoner och har precis öppnat egen butik i Stockholm.
När det är dags för vår intervju har hon precis kommit hem från några dagar hos sin producentpartner i Tallinn.
– Vi bestämde alla de sista detaljerna, sömmar, knappar och sånt på våra nya linnebyxor som kommer till sommaren. Det var intensivt men väldigt roligt att sitta ner med deras konstruktionsteam och jobba så tajt.
Det har blivit många nya produkter sedan Hanna för snart tre år sedan startade upp sin webbshop. Då sålde hon lakan i olika färger, men drömde redan från start om att designa kläder.
– Vi kopplade tidigt på fler textilier som dukar, handdukar och servetter och sen började vi med kläderna. Linneskjortor var det första plagget som vi lanserade, för två år sen nu. Det känns superkul att tänka på att vi har sålt flera tusen stycken sådana!
Vad skulle du säga är framgångsfaktorerna bakom er tillväxt?
– Framför allt hårt, hårt jobb. Att jag har varit duktig på att genomföra saker är nyckeln tror jag. Man inser fort när man startar eget att man kan tycka och tänka en massa men att faktiskt genomföra saker är viktigt. Vi har lyckats för att vi tagit möjligheter som dykt upp och ständigt haft fokus på utveckling och förbättring.Och sen har det också bidragit att jag haft en bra koll på våra kostnader.
Hanna jobbade till exempel hemifrån fram till för bara tio månader sedan och packade paket vid köksbordet.
– De kostnadsbesparingarna har gjort att vi istället har kunnat pumpa in mer pengar i att utöka vårt sortiment och lager. Fram till förra året finansierade jag företaget helt själv med egna pengar och återinvesterade allt vi tjänade. Men så i höstas bestämde jag mig för att ta in finansiering för att utveckla företaget i snabbare takt än tidigare och ha möjlighet till expansion.
Hon hade sedan tidigare kontakt med Almi som i detta läge beviljade henne ett företagslån för att hon skulle kunna ta över ett hyreskontrakt i centrala Stockholm där hon nu har kontor och en fysisk butik.
– Sen har Almi också gett väldigt bra rådgivning. Jag har bollat varumärkesbyggande med dem och så har de hjälpt mig med the game plan så att säga. Hur jag ska strukturera upp mina mål och aktiviteter, med budget, gant-scheman och todo-listor till exempel, för att komma framåt i företaget på ett bra sätt.
Det var efter studenten 2015 som Hanna bestämde sig för att göra något av UF-företaget som hon hade drivit under sitt tredje gymnasieår.
– Eftersom jag då bodde på Gotland som var en väldigt begränsad marknad kände jag tidigt att en e-handel skulle vara det enda rätta. Så under sommaren skapade jag en webbshop via enkla tjänster som finns där man mer eller mindre själv klipper och klistrar till designen.
Hur hittade du din leverantör i Estland?
– Det är faktiskt samma som vi hade redan under UF-tiden och vi hittade dem genom klassisk googling helt enkelt. Skickade säkert över 100 mejl till olika fabriker innan vi fick svar från dessa. Det är ett ganska litet företag och vi åkte faktiskt över dit redan då för att se att fabriken verkligen fanns och bedrevs på ett bra sätt. Sen började vi samarbeta och idag är vi en av deras största kunder och de har två anställda som på heltid fokuserar på våra produkter.
Ditt företag lanserades ju under hösten 2015, hur minns du den första tiden?
– Som rolig och intensiv. Jag minns att jag släpade på så mycket linneprodukter, mellan lagret i min lägenhet och Coop där jag lämnade in paketen. Stod där bland de som spelade på trav och packade ordrar haha! Men jag tyckte det var nice, varje gång det kom en order fick jag känslan av att det här funkar ju och i samma veva började jag också bygga upp en närvaro på Instagram vilket var väldigt kul.
Hanna berättar att kundkontakten via sociala medier har varit viktig. Genom den kan hon ha hon örat mot marknaden och hålla omröstningar och ställa frågor kring vilka produkter, modeller och färger som kunderna skulle vilja ha.
Produkterna säljs inte bara direkt till slutkund utan finns också hos ett 20-tal butiker samt på hotell, restauranger och stylingbolag.Säljstrategin inom B2B är tydlig.
– Våra produkter ska inte bulkas ut i kedjorna utan istället finns hos mindre återförsäljare där personalen känner till och kan tala för sina produkter. Det är av vinstmarginal-skäl plus att jag tror att mindre företag som säljer till stora kedjor riskerar att tappa makten över sina varumärken.
Vad planerar du för Lin Living i framtiden?
– Att vi ska fortsätta växa såklart. Inom några månader kommer vi öppna e-handel för alla nordiska länderna, samt Tyskland och Spanien. Vi har redan vissa återförsäljare i dessa länder och drömmen vore att kunna ha någon slags anställd eller ambassadör lokalt i varje land som säljer in oss till fler butiker. Jag tror vi behöver ha den närvaron för att hitta rätt ställen för våra produkter. Sen i sommar kommer vi undersöka en etableringsprocess i Dubai, jag tror nämligen att våra produkter hade passat bra in i det klimatet.
Tog lån hos Almi för att starta butik
2014: Hanna går på gymnasiet och startar ett UF-företag som säljer linnelakan i två färger. Hon får under året mersmak för företagande.
2015:Bestämmer sig för att satsa vidare och startar Lin Living under sommaren. Öppnar en webbshop och utökar sortimentet med fler textilprodukter. Omsätter cirka 250 000 kronor under detta år.
2016: Lanserar en linneskjorta i några olika färger som blivit en framgångsprodukt. Har en popup-butik i Visby under sommaren. Omsätter ungefär 1 miljon.
2017: Tar ett företagslån hos Almi för att kunna starta upp en butik i centrala Stockholm i december. Omsättningen landar på 2,1 miljoner.
2018: Anställer sin första anställd, hennes syster som är ansvarig för att packa och skicka ordrar och dessutom för årets sommar-popup i Visby. Premiär för linnebyxor som lanseras under sommaren. Uppskattar att omsättningen kommer dubblas även i år.
Om Lin Living
Startade: 2015.
Gör: Designar och säljer inredning och kläder av linne, som säljs via återförsäljare samt i egna webbshoppen och butiken i Stockholm. Under sommaren har de också en popup-butik i Visby.
Var: Butik och kontor i centrala Stockholm. Produkterna produceras i Estland.
Kunder: Privatpersoner över hela Sverige och snart i fler länder när webbshoppar lanseras i hela Norden samt Tyskland och Spanien. Har också ett 20-tal svenska återförsäljare och säljer dessutom direkt till hotell och restauranger.
Grundare och ägare: Hanna Jörnhammar
Antal medarbetare: 2 stycken, Hanna och hennes syster. Planerar att anställa ytterligare en person i slutet av 2018.
Omsättning: 2 miljoner under 2017
Hannas råd för hur man lyckas med en webbshop:
- ”Du bör känna intresse och nyfikenhet för hur dina affärer kan utvecklas på nätet. Alternativt anställa/hyra en konsult som gör det.”
- ”Genomföringskraft. Det går att sitta och fundera hur länge som helst på hur e-handeln kan bli bättre, här tycker jag man bara ska köra på, våga testa, prova sig fram.”
- ”För att bygga på ovanstående. Hellre få upp e-handel när den är halvfärdig än att fila på den till perfektion och lansera 1 år senare. Då ser marknaden annorlunda ut. Vår e-handel var katastrof första tiden och fortfarande är det mycket brister, men det går ju ändå och man får utveckla lite hela tiden.”
- ”Satsa på kundservicen. Vi har under de första åren jobbat enormt mycket och nära våra kunder. Det tar extremt lång tid men det är värt det på lång sikt. Till exempel har vi otroligt mycket återkommande kunder och i stort sätt 0% returer.”
Om Hanna Jörnhammar
Ålder: 22 år.
Bor: I lägenhet i Stockholm.
Familj: Sambo, mamma, pappa, tre syskon och en hund.
Utbildning: ”Jag gick ekonomi-programmet på gymnasiet och sen läste jag ett år på ett entreprenörsprogram på Södertörns Högskola.”
Yrkesbakgrund: ”Förutom Lin Living har jag jobbat på UF (Ung Företagsamhet) och Visby centrum som projektledare direkt efter studenten och också varit marknadsföringsansvarig för Glassmagasinet på Gotland. Och nu sitter jag i styrelsen för UF.”
Bästa egenskap: ”Min energi, den tar aldrig slut.”
Sämsta egenskap: ”Mitt tålamod.”
Kopplar av: ”Genom att vara med mina vänner och min sambo, och det bästa jag vet är att slänga frisbee till min hund – då är man bara i nuet och helt avslappnad.”
Bästa dagen med Lin Living hittills: ”En av de bästa dagarna var nog när jag och min första anställda jobbade på kontoret tillsammans. När jag kom till kontoret och kaffet var igångsatt, det var en härlig känsla.”