Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Varma kar till hästar blev internationell succé

Marie Hasselbom ville slippa oroa sig för hästarna under vinterns kalla dagar och tog hjälp av sin svärfar för att konstruera ett vattenvärmande kar – som snabbt blev populärt bland hästägare. Tack vare innovativ produktutveckling och hög servicegrad har nu Thermobar framgångsrikt spridit sig utanför Sveriges gränser.

– Nu har jag precis sålt mitt första kar på Nya Zeeland – gud vad skoj!

 

Mitt under intervjun får Marie Hasselbom ytterligare ett land att skriva upp på den digra exportlistan.

 

Var strategin från början att satsa på export?
– Nej, men väldigt tidigt hörde det faktiskt av sig folk från Norge, Finland och Tyskland. Mest återförsäljare, men de tackar vi oftast nej till. Vi vill ju sälja direkt till slutkund – det har varit planen från start.

 

Marie och familjen har spenderat hela vintern på Nya Zeeland och börjar nu göra sig redo för att flytta hem till hästgården i Åre igen.

 

– Det har varit en salig blandning av jobb och familjetid här och jag har lärt känna så otroligt många. Jag är supersocial och älskar människor – det är nog min största styrka som entreprenör. Och där är Hjalmar och jag likadana, inte rädda för att göra fel eller säga något dumt utan vi bara kör.

 

Hjalmar Fries är Maries svärfar, "den mest fantastiska, smarta och roliga svärfar man kan ha", tillika medgrundare och konstruktör på Thermobar. Det är alltså han som är den tekniska hjärnan bakom de eluppvärmda karen.

 

– Hjalmar var nybliven pensionär då, runt 2003 när jag letade som en dåre på nätet efter kar som höll vattnet tinat på vintern. Till slut frågade jag honom om det var en omöjlighet att konstruera eftersom det ju inte verkade finnas. Han hade jobbat med att konstruera vattenpumpar och sa att ett eluppvärmt kar absolut inte var omöjligt, knappt ens svårt.

 

Några veckor senare hade han skissat fram en lösning: ett vattenkar med en värmefolie i botten som via en sladd är kopplad till en transformator som omvandlar vanlig ström till en lågspänning på 24 volt.

 

– Transformatorn monterar man utanför hagen och så kopplar man den till ett strömuttag i stallet, och sen får man eluppvärmt vatten.

 

De tog skissen och åkte till en plasttillverkare i Skebobruk i närheten av Hjalmars gård och beställde till en början ett endaste kar för eget bruk.

 

När tog ni steget att börja sälja?
– Ganska direkt egentligen. Kompisar och hästfolk som jag kände såg min hage – hur det rök från vattnet de kalla dagarna och hur jag slapp hacka is – och många frågade om de kunde få köpa ett. Så då bestämde vi oss för att testa att beställa en liten batch.

 

De beställde 50 kar från samma tillverkare och monterade dem själva hemma på Hjalmars gård i Roslagen. Ett år senare var de slutsålda och då köpte Marie och Hjalmar in ytterligare ett hundratal för pengarna de tjänat.

 

– Vi har växt väldigt sakta och inte tagit några lån knappt alls, och det är nog lite unikt. Men det är en styrka också – att ha kontroll hela vägen, hinna lära sig sin business och slippa stressa över räntor och amorteringskrav.

 

Har ni råkat ut för någon stor motgång?
– Ja, efter ett år ungefär började vi få reklamationer på termostaterna – att de hade rostat och slutat fungera. Och vi insåg snart att vi hade missat att isolera dem helt enkelt, ganska klantigt faktiskt. Men då gjorde vi något smart och skickade snabbt ut ett mejl till alla kunder och förklarade vad som hade hänt och att vi skulle fixa allas kar så snart de gick sönder. Och nu i efterhand blev krisen väldigt varumärkesstärkande faktiskt – vi fick liksom chans att visa att vi brydde oss.

 

Hur marknadsför ni er?
– Vi deltar på en del hästmässor i Sverige, Norge och Tyskland och annonserar i hästmagasin ibland – men annars bara sociala medier. Det är nog Facebook som framför allt har möjliggjort vår export. Precis i början fick vi också ett dubbeluppslag i tidning Land och det gav oss ett jätteuppsving.

 

De var först ut på marknaden med en nytänkande produkt som dessutom visade sig vara eftertraktad av många. Det tog några år, men sedan hände det som Marie fruktat lite grann – att en prispressande konkurrent dök upp.

 

– Då ringde jag Hjalmar och sa "nu måste vi komma på något smart" minns jag haha!

 

Vad kom ni på då?
– Att vi skulle utveckla en ny serie som vi kallar Thermobar 65 Eco, som är billigare än våra andra kar och där man kan köpa alla reservdelar som kan tänkas behövas av oss – så att man i princip aldrig ska behöva slänga karet. Dessutom har vi en garantitid på 3 år. Detta kommer nog bli vår nya linje för jag känner så starkt att det inte går att hålla på med slit-och-släng i vår värld längre.

 

Har du haft någon mentor att bolla med längs resans gång?
– Ja, jag har haft sån himla tur som lärt känna en kille, Martin Hellström på Almi i Östersund. Han är en så bra rådgivare att det nästan är löjligt, helt magisk. Han har kunnat svara på allt och har hjälpt mig jättemycket – inte minst när vi började exportera i större grad.

 

Planerna framöver är digra. I dagarna har Thermobar lanserat ett helt nytt, patenterat hörn-vattenkar som i flera år har testats på ett par stora hästgårdar i Sverige.

 

– Hjalmar har utvecklat det i samrådan med våra kunder och det unika är att det fylls på helt automatiskt, med helt släta ytor som gör den enkel att rengöra och med mätare om man vill så att man kan se hur mycket hästen dricker. Det har många tävlande hästägare efterfrågat länge så det känns jättekul att äntligen kunna erbjuda.

 

Hur ser visionerna för framtiden ut?
– De är faktiskt inte så stora, utan framför allt att få fortsätta leva som jag gör! Varenda 70-årig före detta företagare man läser om verkar ju ångra att de inte prioriterade familjen. Det får inte hända! Så för mig kommer barnen och familjen först, att vi får leva och resa som vi vill, och sen anpassar jag företagandet efter det.

Framgångsfaktorer

  • "Att vi inte har haft för bråttom tror jag är en stor framgångsfaktor. Det finns fördelar med att ha kontroll över tillväxten och inte gå för fort fram, då kan man slippa dyra misstag."
  • "Att man brinner för det man gör och tycker det är jätteroligt – det tror jag är en förutsättning för att lyckas. Och det gör det dessutom lättare att sälja. Känslan av att veta att det är lite tack vare oss som många tusentals hästar kan dricka när de är törstiga är nog min största drivkraft."
  • "Att vi började jobba med en ny och väldigt nischad produkt tror jag har gjort resan enklare."
  • "Att både Hjalmar och jag är übersociala och älskar människor är viktigt. Det gör att vi inte är rädda för att göra fel rent socialt utan bara kör på."
  • "Och att jag brinner för marknadsföring och tycker sociala medier och är jätteskoj, det har inte heller skadat."

Jag vill bli kontaktad av en rådgivare

Har du ett registrerat bolag?
Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Thermobar

Gör: Utvecklar och säljer eluppvärmda dryckeskärl till hästar som gör att vattnet inte fryser under vintern.

Var: Har sitt säte i Åre där utvecklingen sker. Karen monteras och distribueras av en samarbetspartner utanför Norrtälje.
Kunder: Privatpersoner över hela Europa med Sverige, Norge, Finland och Tyskland som största marknader. Har också några återförsäljare i Norge, Tyskland och Schweiz.
Startade: 2003.
Grundare och ägare: Marie Hasselbom och hennes svärfar Hjalmar Fries.
Omsättning: 4 miljoner under 2016.
Antal medarbetare: Marie, Hjalmar och ett antal konsulter.