Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Tips och råd

5 tips för att få fart på företagets digitala resa

Du vet att du borde ta ett rejält grepp om företagets digitalisering, men ändå är det så svårt att veta var du ska börja. Med rätt fokus är det lätt att hamna rätt.

2020 var året när folk började ta digitalisering på största allvar. Inte minst du som företagare. Men det finns utmaningar när företag ska komma till skott med sin digitalisering:

– Den absolut största frågan deltagare har när vi kör våra digitaliseringsprojekt är: "Var ska jag börja?" Det är ofta så många åtgärder som har lyfts, analyserats och konstaterats i företaget att det hela har blivit så stort att ingenting görs och det konstant skjuts ner på prioritetslistan. "Vi får ta det senare", resonerar många, berättar Johanna Ekberg, affärschef hos Almi Halland.

Idag är den stora utmaningen att få upp energin i personalen och leda den, eftersom de flesta jobbar på distans. Många funderar över hur man kan kickstarta företaget, när det väl blir dags för det
Johanna Ekberg, affärschef Almi Halland

En vanlig utmaning är att många företag vill ha ett enda system som hanterar allt, från ax till limpa – från kundrelationer, en bra e-handel, produktion och lagerhantering till slutfaktura. Och gärna lite kundanpassningar och unika lösningar på vägen.

 

– Ett annat fokusområde som de flesta lyfter är att de skulle vilja kunna och vara bättre på digital marknadsföring.

 

Bland många företag finns också en del farhågor i ledningen. Till exempel har en del lyft bekymmer med att de har en äldre personalstyrka som "nog inte är så digitalvänliga". De har frågat sig: "Hur ska vi få personalen att börja tidsrapportera i en app?"


– Väl lanserat har det gått utmärkt, inga bekymmer alls. Idag är den stora utmaningen att få upp energin i personalen och leda den, eftersom de flesta jobbar på distans. Många funderar över hur man kan kickstarta företaget, när det väl blir dags för det, säger Johanna.

Fem tips inom digitalisering för dig som företagare:

1. Sätt en målbild

Se helheten, men bryt genast ner målbilden till mindre aktiviteter som går att åtgärda under överskådlig tid.

2. Inspireras av andra

Ta del av hur andra företagare har gjort – det finns många nätverk, aktörer och poddar som ger väldigt mycket matnyttigt i form av tips på nätet.

3. Hitta kompetens internt

Vid kompetensbehov, skanna er egen organisation först. I många fall finns det en massa kunskap i företaget, medarbetare som gärna bidrar och som eventuellt har hög kompetens inom exempelvis digital marknadsföring. Saknas kompetensen inhouse, hör i nätverken och ta in extern hjälp för att få saker utförda.

4. Samarbeta med andra

Om ni behöver investera i större digitala lösningar – undersök möjligheten att gå ihop med andra, skapa samarbeten, kanske med leverantörer eller kunder då flera digitala lösningar förenklar även i ledet före eller efter.

5. Våga – och agera!

Ett vanligt bekymmer är att inget blir gjort om du inte börjar. Utse projektledare eller huvudansvarig, ge mandat att delegera inom rimliga ramar, kravställ handlingsplan och följ upp.

Almi coachar små och medelstora företag inom digitalisering.