Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Tips och råd

Finansiera företaget med egna medel – 3 exempel

Det kan låta lättare sagt än gjort – att fixa finansieringen för företaget på egen hand. Men det är ändå ett av de vanligaste sätten att komma igång med en ny verksamhet eller en expansion. Här är de bästa sätten att få ihop kapitalet som krävs.

Långt ifrån alla har finansieringen liggande på ett bankkonto, men om du har sparade pengar så ska du inte missa investeraravdraget. Det innebär i korthet att du avdragsgillt kan göra en privat investering i ditt bolag.

 

Om du till exempel investerar 100 000 kronor kan du dra av 50 000 kronor i din privata deklaration. Sedan investeraravdraget infördes 2013 har det kommit några nya regler kring avdraget som du bör ha koll på – titta närmare på Skatteverket.

Om du inte har sparade pengar då? Ja, då har du ändå flera alternativ:

1. Belåna din privata egendom

Det kan vara lockande att belåna privat egendom för att få ihop kapital. Det gör dig personligt ansvarig för lånet men kan i vissa fall ändå vara en attraktiv lösning. Exempelvis om du har en bostad med låg belåning och en privatekonomi som klarar högre ränteutgifter. Bolåneräntan är ofta lägre än på de flesta företagslån och det kan bli förmånligt i jämförelse med andra låneformer. Tänk på att villkoren för bolån kan bli ännu tuffare i framtiden. Så ta höjd för högre räntor när du räknar på om du vill belåna huset för att finansiera företaget.

2. Gå i personlig borgen

Ett annat alternativ är att gå i personlig borgen för ditt aktiebolags lån. Det kan ge dig lånet men innebär också att banken kan ta sin fordran från dina privata tillgångar om ditt bolag skulle gå i konkurs. Det är med andra ord en riskfylld metod.

3. Låna privat

Ännu en väg att gå är att ta ett så kallat blancolån privat. Det är ett lån utan säkerhet och det gör därför att räntan är högre än för andra lån. Banken kommer att titta på din inkomst och återbetalningsförmåga, precis som vid en vanlig låneansökan. Eftersom detta i realiteten innebär att du stoppar in privata pengar i företaget har du även här möjlighet att utnyttja investeraravdraget som beskrivs ovan.

Nyfiken på ännu fler vägar till finansiering?

Läs Almis Finansieringsguiden!

 

Ps du kan även kontakta Almi så tittar vi tillsammans på ditt företags finansieringsbehov! 

Har du en stund över för att prata om ditt företags situation?

Har du ett registrerat bolag eller enskild firma?

Behöver du finansiering till ditt företag? 

Inget kan växa utan näring, och kapital är företagets näring. När du utvecklar ett nytt eller befintligt företag kan det behövas ett tillskott för att finansiera företagets utveckling och tillväxt.

 

 

Läs mer om Almis finansiering