Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Tips och råd

Starta upp på rätt sätt

Hur kan du utveckla ditt företag på bästa sätt? Oavsett om du ska starta upp eller nyss har gjort det kan du behöva en knuff i rätt riktning!

Almis rådgivare Dennis Åström ger dig svaren och tipsen du behöver för att starta företagsåret rätt.

Om jag sitter med en affärsidé och känner att 2019 är året att satsa – vad börjar jag med?

 

– Om du vill att det ska bli ett hållbart företag hade jag rekommenderat dig att börja undersöka din omvärld och marknad för att kunna använda informationen i det framtida bolagsbyggandet. Väldigt sällan är du först med en idé men det kan rent av vara en fördel att inte vara det ifall du vill grunda ett tillväxtbolag, säger Almis rådgivare Dennis Åström.

Dennis Åström

Gå all in eller mjukstarta – hur ska jag tänka som startup?

 

– Allt är såklart beroende på förutsättningar för varje person – som hur mycket tid och pengar du har möjlighet att satsa och vilket stöd du har från din omgivning. Men oavsett tillgång på resurser är det smart att arbeta efter lean startup-konceptet. Det går ut på att testa snabbt mot sina kunder för att på så sätt upptäcka fel och möjligheter och snabbt kunna göra något åt dessa innan du har kommit för långt in i processen.

 

Vad kan Almi hjälpa till med under uppstartsfasen?

 

– Vi utgår alltid från kundens behov och kan hjälpa till med en mängd saker. Vissa är i behov av kapital, andra affärsutveckling eller hjälp med innovation. Går du i tankarna att starta företag är Almis startseminarier jättebra för att hämta inspiration, men också för att väcka frågeställningar som är bra att ha med sig inför starten. Sedan får du inte glömma det nätverk du får med dig från varje seminarietillfälle i form av andra drivna potentiella företagare.

 

Vilka är de vanligaste misstagen du bör undvika under det här skeendet?

 

– Det som vi ofta behöver lyfta fram för företagare är att lära känna sin kund. På det viset är det lättare att veta vilket värde du erbjuder, men också att lättare nå ut med din marknadsföring i olika kanaler och träffa rätt.

Dennis Åströms åtta snabba tips för dig som precis har eller ska starta verksamhet

 

1. Granska marknaden

2. Definiera din kund

3. Sätt upp en plan med tydliga mål och delmål

4. Räkna på din idé

5. Var inte rädd för att misslyckas – alla företagare gör det

6. Ta hjälp från andra

7. Nätverka

8. Kontakta Almi
– Vi är alltid öppna för ett möte där vi kan diskutera hur vi på bästa sätt kan hjälpa varje företagare att växa.