Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Tips och råd

Viktiga tips för dig som vill låna pengar

Hur ska jag veta när det är läge att låna till mitt företag? Almis rådgivare Marie Gillstam ger dig råd.

Kanske har du en ny affärsidé som du vill testa? Eller en helt ny innovation som du vill utveckla? Det finns många anledningar till varför det kan behövas kapital och finansiering.

 

Marie Gillstam är rådgivare hos Almi och möter många företagare med nya affärsidéer.

 

– En typisk innovationskund söker oftast först vårt verifieringsmedel, vilket är ett bidrag för att söka extern kompetens. Du kanske behöver ta fram en pilot eller prototyp. Därefter kan du ha kommit till nästa milstolpe – du ser att din idé funkar och ska utveckla en version som ska tas ut på marknaden. Då kan det krävas mer kapital och jag som rådgivare tipsar om vilka lån som finns.

 

Kan ni ibland råda kunder att inte ta ett lån?

– Ja, det finns kunder som vi säger till att det inte är rätt fas ännu. Kanske för att det är för långt till marknaden. Även om man kan skjuta på amortering för ett lån till viss del är det ändå hyfsat snart som man ska betala tillbaka och då gäller det att ha en närhet till marknaden och intäkter.

 

Varför kan det vara bra för företag att både få finansiering och affärsutveckling?

– I den rådgivande delen hör vi både vad företagen säger, men också vad de inte säger och där kan vi behöva få in ett helikopterperspektiv. Som företag är du ofta inne i din bubbla, men kan behöva vidga perspektivet. Rådgivningen ska stärka potentialen, identifiera risker, undanröja risker, men också vara likt en skola – att företaget ska lära sig det viktiga inför mötet med kunden.

Har du en stund över för att prata om ditt företags situation?

Har du ett registrerat bolag?