Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Tips och råd
31 maj 2018

Tre delningstrender att tänka på

Delningsekonomin blir allt hetare. Varför äga och köpa nytt när vi kan maxa befintliga resurser? Vi listar de hetaste trenderna.

Äger du en borrmaskin? Den kommer i sådana fall användas 12-15 minuter under hela sin livstid. Fånigt, va? Vanan att dela på saker och utbyta tjänster är förmodligen lika gammal som människan själv. Men sedan hon fick en smartphone finns det mycket mer att dela.

 

Delningsekonomi brukar innebära att privatpersoner hyr, hyr ut, byter eller lånar tillgångar av varandra, eller erbjuder småtjänster, ofta via webbplattformar som appar.

 

Ett slags entreprenörskap i mikroformat som ofta är lätt att starta i liten skala. Bland de största företagen inom delningsekonomi finns transporttjänsten Uber och boendesajten Airbnb.

 

2014 bedömde revisionskedjan PWC att delningsekonomin globalt omsatte 123 miljarder kronor. 2025 tros siffran vara 2 740 miljarder kronor.

 

Här är några av de hetaste trenderna framöver:

 

1.    Streama saker

För nya generationen millennials är inte alltid saker det viktigaste. Därför kan det vara bättre att satsa på streamingtjänster.

 

Exempelvis om kunderna vill ha schysst inredning men inte vill bidra till slit och släng-mentaliteten kan det vara intressant att hyra eller “streama” ut möblerna. Ett svenskt exempel är möbelsajten Beleco (https://beleco.com/) som uppmanar sina kunder: ”Lev livet on-demand!”

 

2. Dela kunskaper
I framtiden kan delningsekonomin vara mer icke-materiell och driven av “ett mission” utan vinstintresse. Här finns exempel som webbplatsen The Khan Academy som erbjuder ett växande bibliotek med lektioner i videoformat.


Det kan handla om matematik, fysik, kemi, biologi och ekonomi. “Our mission is to provide a free, world-class education to anyone, anywhere”, skriver de.

3. Bygg förtroende och transparens
Antalet plattformar för delningsekonomin ökar varje dag och framöver gäller det att sticka ut genom att skapa förtroende och transparens.


Användaren måste kunna lita på tjänsten och de som använder den. Omdömen och andras erfarenheter och upplevelser måste vara lättillgängliga.

Personer runt en dator
Beleco låter sina kunder streama möbler – ett bra och trendigt sätt att spara på konsumtion. Beleco är dessutom en av Almis kunder.