Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Inspiration
23 maj 2018

"Vi sålde allt för att kunna satsa"

Niklas Jonsson, VD Almi Nord, Niclas Granström från Nordic Wear Parts, Malin Nilsson Correia, Affärschef Almi Nord.

Niclas Granström och Nicklas Jadinge tog klivet och startade det egna företaget NWP – Nordic Wear Parts i Öjebyn, Norrbotten. Utan färdig produkt eller kunder men med en stark idé fick de med sig Almi på resan.

– Allt började på en fikarast. Vi hade båda två känt att det här med eget företag lockade. Så när jag ställde frågan till Nicklas om han var sugen på att starta eget tillsammans med mig över en kopp kaffe på eftermiddagsrasten gick allt sedan snabbt, säger Niclas.

 

Tillsammans arbetade killarna under kvällar och helger fram ett nytt sorts kedjehjul. Utvecklingen bygger på idén att istället för att byta ut hela kedjehjulet vid en reparation, gör den flexibla konstruktionen att man kan byta ut endast själva slitagedelen. Det sparar mycket tid och resurser inom tung industri som sågverk och pappersbruk där kedjehjulen framförallt används.

 

– Vi var ju två maskinoperatörer med noll erfarenhet av att driva företag, men med en produkt vi trodde på. Inlärningskurvan var extremt brant. Det var en väldigt djup startgrop att ta sig igenom och vi har slitit många timmar men det har känts kul att skapa något eget och bygga det företag vi själva vill jobba på, säger Niclas.

Tillväxtprogrammet var en "spark i arslet"

Niclas och Nicklas kom tidigt i kontakt med Almi som såg potentialen – i idén och i killarna. Genom ett företagslån som kompletterade det kapital de själva fått ihop genom att sälja allt som gick att sälja, kunde de komma igång med verksamheten i juli 2015.


I dag består verksamheten dels av legotillverkning på uppdrag av andra bolag, dels av försäljning av det egna kedjehjulet. Kontakten med Almi ledde senare också till att de deltagit i tillväxtprogrammet för unga företag.

 

– Utan vår kontakt Martin Bröms på Almi hade det inte funkat. Han har hjälpt oss kartlägga mål och vilka steg vi behöver ta för att komma dit. Men han har också suttit på många kontakter som varit viktiga för att vi ska ta oss vidare. Hela tillväxtprogrammet har varit en liten spark i arslet att stanna upp och se var vi är på väg. Att utveckla vår egen produkt och inte fastna i enbart legotillverkning, säger Niclas.

Patent klart hösten 2017

Under hösten blev patentet för kedjehjulet klart och i samband med det lossnade det rejält för företaget. Omsättningen uppgick till 3,2 miljoner kronor 2017 med en halv miljon kronor i positivt resultat. Företaget har hittills anställt en person och letar nu efter ytterligare en resurs.

 

Nyligen tecknade NWP ett avtal med Ramström Transmission som återförsäljare av kedjehjulet och nästa steg är att hitta en återförsäljare på den tyska marknaden.

 

– De råd och kontakter vi har fått tillgång till genom Almi har varit ovärderliga under resan hittills och kommer fortsätta att betyda mycket framöver, säger Niclas.

 

Bildtext: Från vänster till höger: Niklas Jonsson, VD Almi Nord, Niclas Granström från Nordic Wear Parts, Malin Nilsson Correia, Affärschef Almi Nord.