Hem till gården
Ästad Vingård har varit Daniel Carlssons hem sedan barnsben. Nu driver han sedan flera år gården tillsammans med sina syskon. Tillväxt och förändring har hela tiden stått högt på agendan.

Daniel Carlsson har alltid jobbat på Ästad Vingård där han nu är vd.
– Det är ett familjeföretag sedan tre generationer och jag har faktiskt aldrig haft ett annat jobb än Ästad, säger Daniel.
Det är lätt att förstå varför han inte lämnat gården när du ser ut över de böljande fälten i Tvååker i Hallands inland. Här är vykortsvackert med naturreservat och bokskogar som närmsta grannar. Men, samtidigt som det är en svensk landskapsidyll är det något som skiljer Ästad från resten av omgivningarna – vinstockarna.
Så har det inte alltid sett ut, långtifrån faktiskt.
När Daniels föräldrar Rolf och Ann-Catrine Carlsson tog över gården från Rolfs föräldrar 1985 var det ett traditionellt jordbruk på gården. Så småningom styrde paret om verksamheten till ekologisk mjölkproduktion och blev då en av de första ekogårdarna i Sverige. Allteftersom adderade de fler inslag av turistverksamhet vid sidan av mjölkproduktionen, som gårdscafé, restaurang och rum för övernattning. Folk var kanske inte helt redo för ekologisk mjölk vid den här tiden, men de gillade att komma till landet i allmänhet och till Ästad i synnerhet.
– När vi tog över verksamheten från våra föräldrar 2010 var Ästad sedan länge en väletablerad aktivitetsgård där vi serverade enkla grillbufféer på kvällen och erbjöd bastu och badtunnor, men i princip enbart för grupper, berättar Daniel.
Ihop med syskonen Mattias och Linda närde Daniel en dröm om att återigen odla på markerna. De arbetade fram en 10-årsplan som både innehöll förändring och tillväxt, tillväxt både på fältet och i böckerna.
– Vi kände att det inte fanns någon större utvecklingspotential i det vi erbjöd. Vi var duktiga på det vi gjorde, men det fanns en begränsning i hur långt folk ville åka för att komma till en aktivitetsgård.
Syskontrion vände och vred på produkten för att skapa ett större värde i och bli bättre på det gården erbjuder. I dag finns spa – ute och inne – hotell, en omfattande konferensanläggning och två restauranger, varav Äng tilldelades en stjärna i Guide Michelin 2021. Till detta lades en helt ny gren, eller ranka: vinproduktion.
– Det grundas i ett väldigt stort intresse för mat och just vin. Det genomsyrar hela vår verksamhet. Samtidigt är jag superödmjuk över att producera ett kvalitetsvin i Sverige. Men vi sa att vi ska göra vårt yttersta och om vi kommer dit hän där vi kan skapa ett vin i Hallands inland som står sig på en internationell marknad, och som vi kan tjäna pengar på, då har vi lyckats, säger Daniel och berättar att vinodlingen inte handlade om att skapa en gimmickprodukt för att dra gäster till besöksnäringen.
– Sen har det ändå dragit gäster, det är en synergieffekt som är positiv. Men framför allt är vi väldigt drivna i vår kvalitetsprodukt.

Drivet är något av ett måste om du ger dig in i vinproduktion, ihop med en stor dos tålamod. På Ästad produceras ett mousserande vin, och själva processen från skörd till färdigt vin är fyra år.
– Vi har hållit på och vridit och skruvat på hur vi arbetar på fältet och det var först 2018 som vi landade i vår process och stil. Vinet från 2018 är det som är vår profil och det kommer att kunna serveras 2022–2023.
Det har varit stora förändringar under en lång tid på gården och Almi har varit inblandade, bland annat när bygget av en ny hotelldel drog ut på tiden 2018 och den vanliga banken sade stopp.
– Då gick Almi in och tog toppen. På det sättet har de alltid varit väldigt enkla, de är snabba i responsen, har korta beslutsled och är hjälpsamma, säger Daniel.

Marie Johnsson är rådgivare på Almi:
– Ästad är fantastiska på att lägga långsiktiga planer och att verkställa dem. Vi såg en stor potential med bolaget, bland annat att de har två ben att stå på, dels inom turistnäringen, dels som konferensanläggning. Vi har tittat på verksamheten och deras planer, och vi har haft flera möten med bra diskussioner där vi har kunnat ge finansiella råd, säger Marie.
Hon berättar att för många av de bolag som Almi jobbar med är det en fördel för andra finansiärer om de är med i bilden. Det är många som säger att de kommer till Almi först, för då har en genomlysning gjorts som underlättar för andra i sina beslut.
– Det är en väldig trygghet för banken när Almi är med högst upp på toppen. I nästa projekt är jag helt övertygad om att de kommer att vara med i någon form, säger Daniel.
Nästa projekt? Jo, det finns förstås en tioårsplan framåt, som överlappar den förra. Här handlar det om tillväxt och tanken är att Ästad ska gå från dagens omsättning på 100 miljoner till att omsätta det dubbla år 2028. Men, det är inte bara tillväxten de ser över utan även återväxten i de egna leden. Ästad är ett familjeföretag sedan generationer och just nu har syskonen tagit in en extern konsult som är specialiserad på familjeföretag för att förbereda förutsättningarna för nästa generation Carlsson på gården, som både är trygg att ta över och som har möjligheter till utveckling. Två av Lindas barn jobbar redan på Ästad, och Daniel tror att det kommer att bli fler kusiner framöver.
- Ja, här är jag supernaiv. Vem vill inte vara en del av det här, skrattar han.
Om Ästad Vingård
Grundare: Rolf och Ann-Catrine Carlsson.
Vd: Daniel Carlsson.
Verksamhet: Vingård, konferensanläggning, hotell och spa.
Almis roll: Finansiering och rådgivning.