Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
4 pandemivinnare
Möt pandemivinnarna VOYD, Uvivo, Festivalplaneten och Trippus
Inspiration

4 pandemivinnare

Pandemin har slagit hårt mot stora delar av näringslivet. Men det finns företag som lyckats vända motgång till framgång. Möt pandemivinnarna VOYD, Uvivo, Festivalplaneten och Trippus.

VOYD
Digital scen

voyd.jpgEn av de första streamade spelningarna Showifygrundarna Jesper Johansson och Mikael Bergström genomförde var med ett lokalt band på nattklubb­en Aveny i Sundsvall. En billig webbkamera inhandlades och sattes upp i taket med silvertejp. Duon hade sett en lucka bland streamingtjänsterna – en digital scen där ett band kan spela på en klubbscen eller i sin replokal som deras följare köper biljetter till.


– Vi började resan med Showify och fick kontakt med Almi som först bidrog med ett innovationslån, vilket gav oss möjlighet att testa idén. Senare fick vi in kapital från affärsänglar och Almi Invest, säger Jesper Johansson.


Efter starten 2016 vidgades utbudet på plattformen VOYD till att även innefatta andra kreatörer som föreläsare, influencers, personliga tränare och trollkarlar. Oavsett vad de gör får kreatörerna möjlighet att tjäna pengar på sitt innehåll samtidigt som publiken får kunskap eller underhållning. VOYD fick fin respons, men det gick lite trögt. Då kom pandemin.


– När regeringen beslutade att stänga alla fysiska scener exploderade det. Dagen efter hade jag 80 inkommande samtal i mobilen. Vi jobbade dygnet runt hela våren för att hjälpa olika kreatörer att få en intäkt, säger Jesper Johansson.


Nästa fas för Showify är att öppna i Norge och fortsätta växa i Sverige. Men det slutar inte där för Sundsvallsbolaget.


– Vi har en ambition att bygga ett globalt företag och vill vara en av de ledande digitala scenerna i världen om tre år, säger Jesper Johansson.

Uvivo
Bacillskräck

uvivo.jpgEn av de smutsigaste ytorna på en flygplats är plastbackarna i säkerhetskontrollen. Det vet Erik Wikström som tillsammans med Joakim Vincent äger och driver Uvivo, bolaget som är experter på virus och bakterier samt hur de avlägsnas. Nyligen har de i ett pilotprojekt tillsammans med Skellefteå Airport installerat desinfektions­produkter som med UVC-ljus ökar smittskyddet för både passagerare och anställda. UVC-ljus har använts länge inom desinfektion och när Erik Wikström såg de nya LED-UV-chippen, som är mindre och snabbare än traditionellt UV-ljus, insåg han potentialen.


– Forskning visade att de nya chippen kunde desinficera covid-19 från en yta på fem sekunder, säger han.


Uvivo har inriktat sig på handeln, flygplatser och sjukhus, samt under varumärket Whitebox även på luftrening. Efterfrågan har ökat i och med pandemin och företaget var snabba att agera. Tack vare innovations­finansiering från Almi Nord fick de det kapital som behövdes för att ta fram ett ökat produktsortiment.


Virus och bakterier står högt på agendan under pandemin, men flera rapporter visar att området för UV-ljus och desinfektion kommer att växa med 900 procent de kommande två åren. Oberoende av covid-19.


– Jag tror att vi kommer att bli ledande på UV-desinfektion på flygplatser och att vi även kommer en bra bit på väg inom området sjukhus när pandemin är över.

Festivalplaneten
Virtuella ­festivaler

louise_lind.jpgFör tio år sedan startade Louise Lindén byrån LiveGreen som arbetar för hållbarhet och omvärldspåverkan. När pandemin kom föll hela affärsidén som bygger på fysiska event. Då föddes företaget Great Fkn Ideas. Den första innovationen som de, tillsammans med Live­Green, tog initiativ till var upplevelseplattformen Festival­planeten. I april 2020 skapade de tillsammans med studenter från Blekinge tekniska högskola en virtuell festivalupplevelse där man via dator eller VR träffar människor från hela världen, ser artistframträdanden och hänger med vänner på campingen. Betaversionen är planerad att lanseras under våren 2022.


– Den virtuella festivalvärlden är ett bra komplement även efter pandemin. Det finns de som inte kan eller vill delta fysiskt av olika anledningar och det finns också en hållbarhetsaspekt i att hålla resandet nere, säger Louise Lindén, projektledare för Festivalplaneten och vd på Great Fkn Ideas.


Great Fkn Ideas har deltagit i Växa smart omställning workshop i regi av Almi Blekinge.

Trippus
Hybridkonferenser

Trippus_Martin.jpgTrippus är det digitala verktyget som hjälper arrangörerna att skapa och hantera event. När alla fysiska möten ställdes in uppstod ett vakuum.


– När vi insåg att det skulle ta tid ställde vi om för att kunna erbjuda digitala lösningar för att genomföra tillställningarna på distans, säger Martin Klöfver, grundare av Trippus.


Företaget hade redan under våren 2020 tagit fram en digital lösning för stämmor, därefter följde lösningar för konferenser med scen och diskussions­rum samt för digitala mässor och utställningar. Dessutom gick de runt 30 anställda en snabbutbildning i livesändning under sommaren.


– Man når det digitala mässgolvet via datorskärmen och kan interagera med utställarna. Vi har genomfört 10–20 digitala mässor sedan i början av oktober, säger Martin Klöfver.


Framåt tror han på en kombination av det fysiska och digitala mötet.


– Vi jobbar med att ta fram hybridlösningar med fysisk och digital interaktion. Utvecklingen har påskyndats av pandemin.


Trippus har genom åren haft kontakt med Almi Uppsala kring produkt­utveckling, företagsutveckling, finansiering och internationalisering.

Vill du och ditt företag: 

  • kickstarta ert hållbarhetsarbete
  • identifiera nya affärsmöjligheter
  • identifiera hållbarhetsrisker
  • få koppling till relevanta hållbarhetsmål inom ramarna för Agenda 2030
  • få underlag för information, marknadsföring och varumärkesbyggande insatser med koppling till hållbarhet
  • få ett kunskapslyft i hållbarhetsfrågan och få möjlighet att involvera medarbetare och/eller nyckelpersoner
  • få underlag för en initial hållbarhetsstrategi för bolaget
  • få finansiering till din gröna satsning

Vill du komma igång? Genom Framtidsgeneratorn utvecklar du ditt företags hållbarhetsarbete och rustar för framtiden. 

 

Mer om hur du kan framtidsrusta din verksamhet