Hållbarhet bara tråkigt när man pratar om hållbarhet
Krönika: Per Grankvist
Hållbarhet gör ingen glad. Det beror på att det är ett tråkigt ord för ett ämnesområde som ofta beskrivs på ett tråkigt sätt. “Vi har bara en planet!” påpekar någon förnumstigt och med ett moraliserande darr på rösten. “Tänk på barnbarnen!”.
Men hållbarhet kan också vara tråkigt på ett annat sätt: kvalitetssystem. Som när en kollega (som tveklöst hörde till den sorten som tyckte det var roligt att sitta i klassrådet och som lika tveklöst är ordförande i sin bostadsrättsförening) meddelar att det är dags för revision enligt ISO-någonting-tusen-ett och kräver att all vanlig verksamhet stannar upp. Trista grejer. Och tro mig när jag säger att det är trist: jag har till och med skrivit en tjock bok om ämnet. Läs den inte.
Men som företagare måste vi ju ändå jobba med skiten – på grund av planeten, barnbarnens framtid, bla bla bla. Så hur närmar man sig detta?
Som journalist har jag träffat över 500 bolag under de nu femton år jag försökt förstå hur företag jobbar med hållbarhetsfrågor för att öka lönsamheten och sin innovationsförmåga. Det har varit bolag som varit stora och små, halländska och holländska, tunga industrier och tramsiga industrier, en del med kända namn, några med obegripliga verksamheter. Trots att jag träffat företag i de mest skiftande branscher och över hela världen har de som lyckats med hållbarhetsfrågan slutat prata om det.
I stället talar de om resurser. För det är ju så att varje gång man använder resurser – materiella, mänskliga eller monetära – på ett lite smartare sätt så sparar man pengar. Så enkelt är det. Stora och små företag använder den principen hela tiden.
- En bagare i Vara packade brödet på plåtarna så att han bara behövde använda ugnen tre gånger i stället för fyra gånger per natt. Sånt sparar man pengar på.
- Coca-Cola i Haninge gjorde sina plastflaskor något tunnare, vilket gjorde att de sparade oerhörda mängder material.
- Staples i Borås låter robotar jobba i mörker på sitt lager därför att... ja, varför inte? Det är ju bara människor som behöver ljus och värme.
- SEB:s kundtjänst började ta frågor på ett tjugotal språk, eftersom personalen redan kunde ett tjugotal språk men inte använde dem tidigare.
Som du ser är alla dessa ett bättre sätt att ta vara på resurser, och därför ökar det lönsamheten. Så om du tycker hållbarhet är tråkigt har du rätt, men genom att tänka på hur du använder resurser smartare gör du rätt.
“Vinst ger oss resurser” skrev Ingvar Kamprad i En möbelhandlares testamente 1976, men det omvända är också sant. När man använder sina resurser smartare bidrar man inte bara till att säkra planetens och barnbarnens framtid, man framtidssäkrar i lika hög grad företaget. Kärnan i hållbarhetsarbetet är alltså att se till att ditt företag håller för framtiden – och samtidigt ökar vinsten.
Vilket är ett ord som gör alla glada.
Per Grankvist är chefredaktör för faktasajten Vad Vi Vet och programledare för Nästa steg – en av Sveriges populäraste entreprenörspoddar, som Almi är med och sponsrar.
Prenumerera på Nästa steg så du inte missar några avsnitt!
Du finner den på Spotify, Apple Podcaster, Acast, Google Podcaster och i alla andra appar där poddar finns.
Vill du och ditt företag:
- kickstarta ert hållbarhetsarbete
- identifiera nya affärsmöjligheter
- identifiera hållbarhetsrisker
- få koppling till relevanta hållbarhetsmål inom ramarna för Agenda 2030
- få underlag för information, marknadsföring och varumärkesbyggande insatser med koppling till hållbarhet
- få ett kunskapslyft i hållbarhetsfrågan och få möjlighet att involvera medarbetare och/eller nyckelpersoner
- få underlag för en initial hållbarhetsstrategi för bolaget
- få finansiering till din gröna satsning
Vill du komma igång? Genom Framtidsgeneratorn utvecklar du ditt företags hållbarhetsarbete och rustar för framtiden.