Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Dubblade sin omsättning – Norden i sikte

Hästentusiasterna Nina och Sophie Fornander driver sitt företag Minerals By Nordic djupt rotade i en övertygelse och med blicken fäst på internationell expansion. Inte för sin egen skull, utan för djurens.

För 16 år sedan översattes ett gäng australiensiska böcker om ekologisk hästhållning och lantbruk av Nina Fornander, som jobbat med hästnutrition under nästan hela sitt liv. Hon gav ut översättningarna genom ett eget förlag för att fler skulle kunna ta del av böckernas koncept för förebyggande av ohälsa genom mineraltillskott. Ett koncept som Nina testade på gården i Oskarshamn, där familjen än i dag bedriver ekologiskt jordbruk.


– Jag såg en tydlig förbättring på hästarnas päls- och hovkvalitet, och de fick välfungerande magar och mer energi. Därför startade jag en e-handel där jag sålde de här mineralerna var för sig, berättar Nina.


2014 gick hon ihop med dottern Sophie för att skapa en färdig grundmineralblandning. Varumärket Activ Mineral formades och ett aktiebolag startades upp. Inte med buller och bång, utan med en strategisk försiktighet.


– Vi har inte gjort satsningar som vi inte har råd med, utan ökat med vad vi har haft utrymme för och återinvesterat vinsten. Det har fungerat väl. I fjol dubblade vi vår omsättning mot föregående år, och det ser vi ut att göra även 2021, säger Sophie.

Vi började med en mindre budget och testade olika kanaler.

Företagets mineralblandning innehåller tillskott av en rad viktiga näringsämnen som ges utöver grovfoder. Dessa säljs i återvinningsbara burkar som rymmer tillskott för 265 dagar.


– Vi får alltid rådet att vi borde sälja i mindre förpackningar, så att produkten inte räcker så länge. Men det vill vi inte. Då går det åt mer ­resurser under tillverkningen och fler transporter. Vi säljer hellre mer sällan, det är bättre för miljön och hästägaren, säger Nina.


Produktutvecklingen sker i samråd med veterinärer, osteopater, agronomer och hästägare. Företaget producerar vissa produkter i egen regi och samarbetar med svenska och ­europeiska legotillverkare för övrig produktion. Sedan i maj 2021 sköter ett tredjepartslogistikföretag packning och leveranser.


Nina berättar att det är en utmaning att hålla koll på det omfattande regelverk som gäller för produktion och försäljning av tillskott.


– Det är proffs som tillverkar våra produkter, men vi måste kunna kontrollera deras kontrollsystem. Vi kan aldrig lita på att någon annan sköter det åt oss, vi måste kunna allt själva, säger hon.


I dag har företaget många trogna kunder. Sophie, som är utbildad i digital marknadsföring, jobbar med närvaro i sociala medier för att även locka nya kunder.


– Vi började med en mindre budget och testade olika kanaler i olika perioder för att sedan utvärdera resultaten. För något år kunde vi börja lägga en större budget på den digitala marknadsföringen och synas i fler kanaler. Här har tålamod varit viktigt, säger hon.

Sophie Fornander jobbar bland annat med företagets närvaro i sociala medier.
Sophie Fornander jobbar bland annat med företagets närvaro i sociala medier.

Under 2020 genomfördes en nylansering av varumärket, och Activ Mineral blev det mer internationellt gångbara Minerals by Nordic. I samband med detta startades en ny, användarvänlig e-handel som samlar sortimentet som i dag rymmer allt från tillskott för häst och hund till pälsvårdsprodukter.


– Det blev en bra tajming där under pandemin, när allt fler ville handla på nätet och lägga mer tid på det roliga man hade. I djurägarnas fall var det djuren, säger Sophie.


När varumärket uppdaterades ville Nina och Sophie skydda det i större utsträckning än vad de hade gjort tidigare. Då fick de rådgivning kring varumärkesskydd och patent i Europa samt verifieringsmedel från Almi.


– Vi har alltid kunnat höra av oss till Almi med frågor och fått snabba svar från engagerade personer. Via Almi har vi också fått inspiration och kunskap genom olika utbildningsprogram. Det har varit viktigt att ta sig tiden för att zooma ut och reflektera, säger Sophie.


Sedan 2020 jobbar båda två heltid med bolaget. Innan dess var Sophie halvtidsanställd och jobbade samtidigt som ekonomiassistent på ett annat företag. Nu är båda redo för att lägga i en högre växel.


– Vi vill nå ut till en ännu större marknad och bli väletablerade i Norden. Vi har partners i Norge, Finland och Danmark som jobbar in varumärket nu. En långsiktig dröm är att Minerals by Nordic ska växa även ute i Europa, säger Sophie.

Att ägarna råkar vara mor och dotter är en parentes i den här framgångssagan.


– Vi upplever att vi får en viss stämpel om vi berättar det. Folk uttrycker att det är gulligt och tror att jag jobbar på mammas företag, och det gillar inte vi. Vi har gjort ett hästjobb med företaget och startade det tillsammans, säger Sophie.


– Vi har så olika funktioner också. Jag är på produktutvecklingssidan och Sophie kör mer på det tekniska och marknadsföring. Utvecklingen av bolaget hade inte blivit densamma utan henne, tillägger Nina.


– Du hade i alla fall inte haft en sådan snygg webbshop, säger Sophie.

Om Minerals By Nordic

Grundat: 2014, under namnet Ekoladies AB (Activ Mineral och Minerals by Nordic varumärkesnamnen som används kommunikationen).
Vd: Nina Fornander
Almis roll: Almi Kalmar har bidragi med rådgivning. När Minerals By Nordic skulle varumärkesskyddas i Europa fick företaget verifieringsmedel från Almi.