De blandar Sverige och Kenya
Föräldraledighet och fika är ett par saker som svenska elfordonsföretaget Opibus exporterat till Kenya. ”Vi har gjort en stark hybrid av svenska och kenyanska organisationsmönster”, säger företagets vd Filip Lövström.
Han har sin arbetsplats i ett industriområde, inte långt från Nairobis flygplats. Dagsljuset tränger in genom en lucka i taket av korrugerad plåt som täcker betongbyggnaden. I ena änden av lokalen står en blå buss. Företaget jobbar med att bygga om fordon till eldrift, förklarar Filip Lövström och försöker överrösta ljudet av en slipmaskin.
- Vi sätter in elmotorer, batterier, styrsystem och allt som hör till det.
Opibus startade 2017 med rötter i ett forskningsprojekt på Linköpings universitet. Filip Lövström, som tillbringat en del av sin uppväxt i Kenya, såg möjligheterna med att byta ut traditionella motorbränslen till el i Afrika. Safaribilarna – fordonen som används för att transportera runt besökare i viltreservat – blev en bra startmarknad. Kunderna kunde erbjudas bilar som är klimatvänliga, billigare i drift och samtidigt tysta.
– Du får en bättre safariupplevelse. Istället för att skrämma djuren glider du tyst förbi. Safariindustrin har varit mycket intresserad av det här, säger Filip.
Motorcyklar blev nästa satsning. I dag kan Opibus tillverka tio elmotorcyklar om dagen och siktet är inställt på att nå upp till 20 000 om året 2023. I Nairobi – ökänt för sina bilköer – är motorcykel ett smidigt sätt att ta sig fram.
– Man använder motorcykel till allt. Beställer du vatten eller mat eller vill åka taxi snabbt går det per motorcykel. Motorcykeln är den största ungdomsarbetsgivaren där du kan köra paket, personer och vad som helst. Genom att använda en elmotorcykel kan du få ned dina kostnader med minst 50 procent, så att du dubblerar din inkomst.
Opibus har också kommit i gång med att bygga om bussar till eldrift. Den första leveransen består av tio bussar till ett av Nairobis bussbolag. På sikt ser Filip en stor marknad enbart i femmiljonersstaden Nairobi.
– Det kommer inte att vara personbilen som är det stora transportmedlet.

När verksamheten körde i gång bestod bolaget av sex svenskar som rest ner från hemlandet. I dag har Opibus vuxit till 90 personer, varav 82 är kenyaner – merparten ingenjörer.
Att trimma samman svensk och kenyansk arbetslivskultur har varit en stor del av arbetet med att bygga upp företaget.
– Vi driver en platt hierarki där vi försöker vara så involverade från ledningsgruppen som möjligt. Det är inte jättevanligt i Kenya, där det är väldigt hierakiskt styrt och det ledningen säger är lag. Vi har jobbat jättemycket med att få anställda att säga till oss när de tycker att vi gjort fel val. Nyckelorden är lyhördhet och ödmjukhet.
Som svenskt företag kan Opibus locka med förmåner som vanligtvis inte förekommer i Kenya.
– Vi erbjuder föräldraledighet, som är mycket mer än vad som finns i kenyansk lagstiftning. Vi tycker att anställda ska ha rätt till vissa saker.
I mötet mellan kulturerna handlar det om att ge och ta.
– Det finns ett gemensamt ansvarstagande och en känsla av ägarskap hos svenskar, som vi känner från det kollektiva. Det leder till att mycket händer i ett svenskt företag. Sedan finns det många saker som vi inte är bra på. Det blir paragrafrytteri och det ska vara exakt på vissa sätt. Det gör att folk inte vågar ta risker och chansa.
Mat och fika serveras dagligen, vilket är uppskattat bland de anställda.
–Fika är en av de starka sakerna vi tagit med oss. Ibland är det kanelbullar och ibland är det Silviakaka eller kladdkaka.
Opibus rekryterar högutbildade och har inte haft några problem att hitta personer med rätt kompetens, trots att företaget fördubblat personalstyrkan bara under den tid som pandemin har varat.
– I Kenya finns bra ingenjörer. Det vi behöver lägga till är elfordonsteknik. För varje roll vi annonserar ut får vi ett par hundra ansökningar.
Männen dominerar bland nybakade ingenjörer, precis som i Sverige.
– Vi har 40 procent kvinnor bland de anställda. Det är högre än andelen kvinnliga ingenjörer som går ut utbildningen.
Almi har varit med Opibus från start och stöttat företaget på olika sätt, enligt Filip.
– Vi fick lån som ledde till att vi kunde etablera oss i Kenya. Sedan bidrog Almi med ett större lån till rörelsekapital så att vi kunde köpa in komponenter och expandera snabbt det första året.
Nu är företaget berett att ta in nya finansiärer.
– Vi vill kunna skala upp snabbare och håller på att ta in externt kapital, säger Filip.
Företagets rådgivare på Almi Östergötland är Peter Kraff och Krister Wahlström.
– Vi på Almi uppskattar den resa vi har fått göra tillsammans med kunden. Från framtagandet av första prototypen och utvärderingen av den på hemmaplan. För att efter det följa bolagets etablering i Kenya till den expansiva resa som bolaget har framför sig nu. Vi ser med spänning fram emot bolagets kommande framgångar.


Om Opibus
Grundat: 2017 av Filip Gardler, Mikael Gånge, Filip Lövström, Kim
Popp och Rawlings Nechevava.
Vd: Filip Lövström.
Verksamhet: Konvertering av fordon till eldrift
Almis roll: Lån till utlandsetablering och rörelsekapital.