Think BIG
Fler jobb, nya produkter och snabbare digitalisering. I två år har kvinnliga företagare med utländsk bakgrund i Norrbotten deltagit i Almis projekt Think BIG. Och nu syns resultatet.
Think BIG (Business Intercultural Group), syftar till att fler utrikesfödda kvinnliga företagsledare i Sveriges nordligaste län, Norrbotten, ska få sina företag att växa. Almis projektledare Claudia Esberg har själv utländsk bakgrund och såg behovet av stöd för tillväxt utifrån sina egna erfarenheter. Detta ledde till att Think BIG blev verklighet 2019 med delfinansiering av Tillväxtverket.
– Det fanns en bra möjlighet att starta tillväxtprojekt för en av Almis prioriterade målgrupper, som är kvinnor med utländsk bakgrund, säger hon.
Tolv olika nationaliteter fanns representerade bland de 16 företag som valdes ut att vara med från start. Affärsrådgivning och kompetenshöjande föreläsningar inom ledarskap, finansiering, hållbarhet och digitalisering är delar av det som funnits på programmet.
Empowerment – stärkt förmåga att ta kontroll över sin situation – har också stått i fokus.
– Vi har boostat dem med mycket kompetens, till exempel när det gäller marknadsföringsstrategi.

Konsten att nätverka har också haft hög prioritet.
– Fyra dagar innan pandemin bröt ut genomfördes kickoffen. Därefter ställde vi snabbt om och nätverkandet mellan deltagarna fick ske digitalt, säger Claudia Esberg.
Men när pandemin bröt ut kullkastades planeringen.
– Vi skulle ha nått längre än vi nådde, men coronan kom emellan. Det blev ett lite platt nätverkande eftersom det fick genomföras digitalt. Vi lyckades genomföra vår kickoff med deltagarna på plats fyra dagar innan det blev en pandemi.
Pandemin tvingade deltagarna att ta ett sjumilakliv inom digitalisering.
– De är betydligt vassare i digitalt nätverkande. Det förkortade den digitala resan med fem år. Nu fungerar det klockrent med tekniken och alla har utvecklat sig jättemycket.

Bland deltagarna fanns flera företag från de branscher som utsattes hårt av pandemins restriktioner.
– Där har Almi varit ett stort stöd. Vi har deltagare inom turism och handel som blev enormt drabbade under pandemin.
Några av företagen är dessutom sårbara eftersom det rör sig om enmansföretag eller verksamheter med ett fåtal anställda.
Nu är restriktionerna borttagna och livet börjar så smått återgå till det nya normala. Den sista oktober var också slutpunkten för Think BIG. Projektet har gett positiva resultat och ledde till oväntade resultat inom digitalisering tack vare oväntade omständigheter med pandemin.
– Ett företag vill anställa fler, andra vill produktutveckla eller digitalisera. Det har blivit en bra blandning för dem som vill gå vidare. Nätverket mellan deltagarna kan fortsätta även efter projekttidens slut.
– Det här har varit en lärorik process även för oss på Almi om hur man resonerar kring tillväxt. Vi har några kunder som vill gå vidare till nästa steg.
Här finns möjligheter för företagen att få fortsatt stöd från Almi.
– Almi Nord ska fortsätta följa deras tillväxtresa, säger Claudia Esberg.
Projektet Think BIG kommer att utvärderas. Almi håller också på att ta fram ett pedagogiskt verktyg i filmformat som fokuserar på ämnet företagsekonomi, där erfarenheterna från Think BIG tas tillvara.
– Verktyget är pedagogiskt, inkluderande i sitt format (ljud, bild, film textad på lätt svenska och engelska) och kommer finnas tillgängligt i Almis sociala mediekanaler. Verktyget består av sex korta kapitel à tio minuter inom ämnesområden som lönsamhet, att våga växa och prissättning.
Fakta Think BIG
Deltagare: 16 företagsledare från 8 kommuner i Norrbotten: Boden, Jokkmokk, Gällivare, Kalix, Luleå, Piteå, Älvsbyn och Övertorneå. Ursprungsnationaliteter: Algeriet, Estland, Finland, Gambia, Holland, Iran, Mexiko, Montenegro, Polen, Ryssland, Tyskland och USA.
Projekttid: 31 oktober 2019–31 oktober 2021.
Projektledare: Claudia Esberg, Almi Nord.
Samarbetspartner: Luleå tekniska universitet, Region Norrbotten, banker, kommuner med flera.
Delfinansiär: Tillväxtverket.