Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Meningen med livet – i en app

Psykologstudenten Mamduh Halawa har utvecklat en app som hjälper användarna att hitta meningsfulla vanor.

Mamduh Halawa håller på att slutföra sina psykologistudier vid Uppsala universitet. Parallellt med pluggandet har han utvecklat en app där kunskaperna omsätts i praktiken.


– Mycket av forskningen som görs stannar i dag i en databas. Jag ville bygga något praktiskt användbart och jag såg att det inte fanns någon bra applikation inom området vaneskapande.


Under 2020 startade han ett företag och lanserade Zeeds.


– Syftet är att skala upp vedertagen psykologi och hjälpa användarna att identifiera och aktivera meningsfulla aktiviteter.


En person som vet vad hen vill göra och skaffar sig vanor som leder mot målet har förutsättningar att må bättre.


– Målgruppen vi började med är unga vuxna som inte har en uttalad psykisk ohälsa men kanske är gränsfall, säger han.

 

Namnet Zeeds anspelar på den virtuella trädgården i appen där användarna kan så frön och se plantorna växa när de följer sina meningsfulla vanor.

Mamduh Halawas app hjälper oss att hitta meningsfulla aktiviteter för att därmed må bättre.
Mamduh Halawas app hjälper oss att hitta meningsfulla aktiviteter för att därmed må bättre.

– Appen är igång och det kommer in nya användare varje dag. Den virtuella trädgården är uppskattad av dem som hört av sig. Den är enkel och intuitiv.


Mamduh Halawa har hunnit med en hel del i sitt liv trots att han bara är 24 år. 2018 debuterade han som författare med ”Like”, en populär­vetenskaplig och uppmärksammad bok om hur vi påverkas av sociala medier, och i fjol utsågs han till Årets Uppsalastudent av Anders Walls Stiftelse. Men siktet är ändå inställt på att arbeta heltid med Zeeds när han blir klar med studierna senare i år.

 

Uppsala universitet Invest har bidragit med finansiering, liksom Almi Företagspartner ­i ­Uppsala i form av verifierings­medel och lån. Mamduh Halawa har också format ett team med samarbetspartner kring bolaget.  Där finns bland annat Mindmore, ett företag som jobbar med kognitiva tester och anlitas av primärvården.


Hittills har Zeeds riktat sig till privatpersoner, men Mamduh Halawa ser möjligheter att hitta nya kunder hos företag och organisationer.


– Den kan användas inom företagshälsovården och ingå i en digital verktygslåda för hjälporganisationer och privata psykologmottagningar.


Mamduh Halawa är noga med att Zeeds inte är en behandlingsmetod för psykisk ohälsa.


– Den kan vara ett intressant verktyg som komplement till behandling för dem som mår dåligt.

 

Hittills har den mesta marknadsföringen gjorts via sociala medier. Det kommer att behövas mer kapital när Zeeds ska utvecklas och marknads­föras framöver.


– Vi räknar med att generera intäkter och även söka kapital externt, säger Mamduh Halawa.