Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Vad behöver man ett kontor till, nuförtiden?

Alla som kan har jobbat hemma i ett år nu. Så vad är grejen med kontor? Längs tunnelbanan röda linje i Stockholm träffar vi två företagare som driver kontorshotell som inte motsvarar bilden av kontorshotell men som på olika sätt anpassat sig till de förändrade behoven.

I ett gammalt bageri i Alby huserar Changers Hub. Kontorshotellets yta är indelad i tre olika typer av miljöer, varav en är mer av en traditionell kontorsmiljö. När andra kanske använder whiteboards för att spåna och utveckla idéer, så kan man skriva direkt på väggen här. Kaklet från bageritiden sitter kvar på väggarna och går lätt att torka av.


- Vi brukar rulla ut den här soffan, som också har hjul, och så brukar vi rikta soffan mot den väggen, så kan man sitta liksom och spåna" berättar Neda Khezerian, i avsnitt 19 av företagspoddenen Nästa steg. Hon är verksamhetsledare på Changers Hub.

 

- Det där är vår verksamhetsplan, som påbörjades på kakelväggen och avslutades i ett digitalt verktyg. Så vi jobbar väldigt digitalt, men också fysiskt, säger Neda och pekar på väggen.


Nu är det inte alla kontor som har en kakelvägg som whiteboard, men det säger ändå något om hur kontorsmiljön förändrats under senare år. Från att i princip ha erbjudit funktionerna skrivbord, konferensrum och kök, ställs nu helt andra krav på kontoret i dag. Informella mötesytor är bara ett exempel.

Neda Khezerian
Neda Khezerian

Mer hub än kontor, helt enkelt.

 

- Det är det vi sett är efterfrågat. Personen vill ha en plats där man känner en samhörighet eller en gemenskap. Men också en plats där man snabbt kan bolla en idé, säger Neda.


Olika kontorshotell har förstås olika målgrupper. På Changers Hub ska inredningen spegla verksamheten, värderingarna och det man vill åstadkomma. För kontoret mer än bara kontor, det blir också ett andra hem där man kan landa mellan möten på andra platser. Neda fortsätter:


- Jag tror att det är viktigt att tänka på vad är mitt behov? Vad är det jag gör och vilken typ av nätverk vill jag har i min omgivning? Vi har ju en tydlig publik som väldigt mycket rör sig inom ett kreativt kluster, men också inom apputveckling, tech och entreprenörskap.

Jag tror att det är viktigt att tänka på vad är mitt behov? Vad är det jag gör och vilken typ av nätverk vill jag ha i min omgivning?
Neda Khezerian, verksamhetsledare på Changers Hub

Neda Khezerian har beskriver hur en av hennes tidigare arbetsplatser saknade möter där man träffades spontant men där man ordnade en gemensam frukost en gång i veckan. Men det räcker inte för att skapa en arbetsplatskultur där nätverkandet faktiskt känns på djupet, menar Khezarian. Det är en sak att säga att man strävar efter att låta personer med olika bakgrund och olika perspektiv mötas på ett kontor, men om förutsättningarna saknas uteblir effekten.

 

- Då har du bara en person som rör sig i en lokal.


På Changers Hub vill man vara en miljö där människor vågar be om hjälp – och får hjälp. Nätverket står i centrum. Behöver man en kompetens är det bara att säga det högt så att flera hör. Man har ett coachande förhållningssätt i alla led, menar Neda som beskriver det som avgörande för att så många upplever att nätverket får dem att känna sig trygga.

 

- Det måste man göra, annars kan vi inte växa tillsammans, avslutar Neda.

Prenumerera på Nästa steg så du inte missar några avsnitt! 

Du finner den på Spotify, Apple Podcaster, Acast, Google Podcaster och i alla andra appar där poddar finns.

Sarah Berg
Sarah Berg, kommunikatör Almi

Det kan miljön säga om er som företag och organisation

Sarah Berg på Almi är projektledare för deras nya kontor i Kalmar. Här berättar hon om vad som är viktigt att tänka på i kontorsmiljön och hur den kan påverka.

 

  • Tänk på signalvärden.
    Om en ledare till exempel sitter i sitt rum med stängd dörr utan öppen kommunikation med andra, påverkar det ledarskapet, vilket i sin tur påverkar organisationen i övrigt. Det måste inte vara negativt, men kan vara det.
  • Väv in värderingarna.
    Om ditt företag vill kommunicera hållbarhet och medvetenhet så låt det prägla miljön när ni väljer material. Är de hållbara på lång sikt? Går det att sopsortera? Vad är viktigt för ditt företag att utstråla?
  • Dela in ytorna.
    Skapa ytor där människor kan mötas och bolla idéer och ytor där man kan jobba tyst och koncentrerat. På nya Almikontoret i Kalmar möts man direkt av de sociala ytorna, men ju längre in i kontoret man kommer desto tystare blir det. Och där finns även små helt tysta rum för fokuserat arbete.