Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Så vet du om idén håller

Att komma på idéer är det lätta. Att veta om de håller något helt annat. Och att veta vem man ska lita på för att ständigt förbättra sig ännu svårare. Vi begav oss till Västergötland för att hitta svaret.

emma-lonn-eqardrian
Emma Lönn, grundare Equardian Foto: Foto: Anna Hållams

Numera kan såväl prototyper som marknadsundersökningar göras snabbt och enkelt för att kunna svara på frågan om en god idé är lika bra i praktiken som i teorin.

 

- I huvudet kändes det ju som att ‘det här kommer ju funka hur bra som helst’ men gör det verkligen det när man har den i handen? Emma Lönn pratar om den stängselvakt hon uppfunnit med sin sambo och som hon hennes bolag Equardian nyligen släppt på marknaden.

Idén kom efter att hon än en gång tvingats vandra runt hagen för att se var hästarna hade gått ut.

 

- Det var en vinter för tre år sedan när jag gick runt [hagen] och det var mörkt och det var gyttja och jag var så trött på det och jag kom hem och var så irriterad.

 

Emmas stängselvakt består av ett system med sensorer som reagerar när tråden rör sig eller går sönder och skickar då informationen till användarens app. I en vanlig hästhage på ett hektar krävs tre-fyra stycken, eller en per sida.

 

Emma tar upp appen och visar.

 

- Den sida som har en skada, den blir röd. Och då vet man vart man ska gå för att laga den, eller vart man ska skicka grannen.

 

- Grannen, eller pappa, eller vem som nu är närmast!, summerar Emma som testar utrustningen på föräldrarnas gård utanför Bollebygd där hon också är uppvuxen.

Sedan finns det alltid folk som kommer säga att den där vill jag ha, men som ändå inte köper i slutändan. Men du måste ju ändå kunna gå på någonting.
Emma Lönn, grundare Equardian

- Mamma slängde upp mig på hästryggen innan jag kunde gå.

 

Parallellt med att stängselvaktens funktioner förfinats har Emma undersökt behovet. Hennes råd är att prata med tänkbara köpare för att se om de är intresserade eller ej.

 

- Sedan finns det alltid folk som kommer säga att den där vill jag ha, men som ändå inte köper i slutändan. Men du måste ju ändå kunna gå på någonting.

Prenumerera på Nästa steg så du inte missar några avsnitt! 

Du finner den på Spotify, Apple Podcaster, Acast, Google Podcaster och i alla andra appar där poddar finns.

linda-elfving-radgivare-almi
Linda Elfving, rådgivare Almi

Linda Elfving

jobbar på Almi i Göteborg och har sett många företag lyckas, och misslyckas med att hitta vettiga rådgivare. Vi bad henne lista sina bästa knep för att lyckas.

 

 • Kompetensinventera först
  Titta lite nyktert på dig själv och din verksamhet. Vilken sorts kunskaper har ni mycket av och vilka delar är ni svagare på och vilka kunskaper kommer bolaget behöva när ni ska utvecklas framåt. Det ni saknar är den kompetens du ska leta efter hos en rådgivare.
 • Börja leta
  Om du inte hittar folk med rätt kompetens i ditt befintliga nätverk kan man vända sig till folk på bolag du beundrar. Så småningom bör du ha identifierat några som skulle kunna vara intressanta.
 • Våga ställa frågan
  Var lite modig och beskriv var ditt bolag är, vilket som är ert nästa steg och att ni skulle behöva ett bollplank. Leta efter någon som är genuint intresserad och som kan utveckla dig som person. Beskriv förutsättningarna och förväntningarna på rådgivarrelationen, men börja i begränsad skala under en kortare tid. Det ger dig möjlighet att utvärdera snabbt.
 • Gå på personlighet
  Givet att personen verkligen har rätt kunskaper och kan hjälpa, se till att personkemin finns där eftersom allt blir så mycket lättare och roligare då. Engagemang är viktigt, men de ska också omsättas i handling så att det inte bara blir löst prat av alltihop.
 • Sätt spelreglerna innan ni börjar
  Gör upp om frågor som arvode, hur ofta ni ska träffas och under hur lång tid samarbetet ska vara innan ni drar igång.