Våga fråga för att hitta rätt rådgivare
En av Borås populäraste restauranger har ingenstans att sitta. Favo är lika mycket ett techbolag som matbolag. Alla matbeställningar läggs i appen och levereras tjugo minuter senare. Oscar Johansson är grundare tillsammans med sin barndomsvän Filip Nilsson.

När Oscar visar runt i leveransköket förklarar han att deras avancerade orderhanteringssystem är ett resultat av det kaos som utbröt första dagen. All färdiglagad mat placerades på en köksbänk tillsammans med sina orderkvitton.
- Så fort en chaufför kom och sprang förbi så flög alla kvitton och då var det bara att öppna varje låda och kolla vad som var i.
Idag kan de hantera och leverera 60 beställningar var tjugonde minut.
Oscar är nyfiken och självlärd. Han är rättfram om de misstag han gjort i tidigare bolag och de saker han lärt sig längs vägen. En sån sak är att våga fråga om råd.
- Det har kommit med åren. Jag tror att jag var 25 när jag kände ‘våga fråga!’. Det är klart man ska våga fråga! Det behöver absolut inte vara någon man känner och ett första steg är att ta kontakt och be att få bjuda på lunch, för alltid lär man sig någonting.
Och det gäller förstås också om någon frågar dig, säger Oscar.
- Jag hjälper gärna till att tipsa unga entreprenörer hur de ska ta sin väg. Jag har själv varit ung och gått i de flesta fällor med konkurser och dumma affärer och …
Han berättar att förmågan att fråga har gjort att han kunnat bygga upp ett nätverk under tio års tid som varit avgörande.
- Våga fråga! Jag tror det är jätteviktigt.
Prenumerera på Nästa steg så du inte missar några avsnitt!
Du finner den på Spotify, Apple Podcaster, Acast, Google Podcaster och i alla andra appar där poddar finns.
Vill du veta mer om Favo?
Missa inte vår intervju om hur de digitaliserar streetfood-marknaden


Linda Elfving
jobbar på Almi i Göteborg och har sett många företag lyckas, och misslyckas med att hitta vettiga rådgivare. Vi bad henne lista sina bästa knep för att lyckas.
- Kompetensinventera först
Titta lite nyktert på dig själv och din verksamhet. Vilken sorts kunskaper har ni mycket av och vilka delar är ni svagare på och vilka kunskaper kommer bolaget behöva när ni ska utvecklas framåt. Det ni saknar är den kompetens du ska leta efter hos en rådgivare. - Börja leta
Om du inte hittar folk med rätt kompetens i ditt befintliga nätverk kan man vända sig till folk på bolag du beundrar. Så småningom bör du ha identifierat några som skulle kunna vara intressanta. - Våga ställa frågan
Var lite modig och beskriv var ditt bolag är, vilket som är ert nästa steg och att ni skulle behöva ett bollplank. Leta efter någon som är genuint intresserad och som kan utveckla dig som person. Beskriv förutsättningarna och förväntningarna på rådgivarrelationen, men börja i begränsad skala under en kortare tid. Det ger dig möjlighet att utvärdera snabbt. - Gå på personlighet
Givet att personen verkligen har rätt kunskaper och kan hjälpa, se till att personkemin finns där eftersom allt blir så mycket lättare och roligare då. Engagemang är viktigt, men de ska också omsättas i handling så att det inte bara blir löst prat av alltihop. - Sätt spelreglerna innan ni börjar
Gör upp om frågor som arvode, hur ofta ni ska träffas och under hur lång tid samarbetet ska vara innan ni drar igång.