Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Så undviker du att anställa en knäppis

Det är få saker som känns så läskiga för en småföretagare som att anställa någon. Rädslan för att personen ska visa sig helt fel är stor. Det är ju så mycket som måste stämma vid en rekrytering. Kompetens är viktigt, men man vill ju även ha kul ihop när man jobbar också. Man ska kunna funka som grupp, jobba mot samma mål och hjälpas åt för att nå hela vägen fram. Ändå kan det som känns så rätt vid intervjun senare visa sig bli så fel.

Men en förklaring kan vara att man inte är tillräckligt strukturerad. Det konstaterar Hanna Nordin, personalansvarig på Ica Kvantum Värtan i Stockholm i avsnitt 15 av poden Nästa steg.

 

- Vi börjar med kravprofilen och tittar på vad som faktiskt krävs för den här tjänsten. Vad det är för bakgrund och egenskaper som behövs?

 

När kravprofilen är klar lägger hon ut annonsen i olika kanaler. Första kontakten blir alltid en telefonavstämning.

 

- Så att man får med det viktigaste som krävs för att gå vidare till intervju” säger Hanna.

 

Vad avgör då om man passar på Ica Kvantum eller inte? Kundbemötande är en viktig faktor.

 

- Känslan att du förstår hur det är att möta en kund och att du gillar den typen av möten. Och att man kan hantera, såklart, en kund som är missnöjd. Man förstår att mötet är avgörande för om kunden kan komma tillbaka till oss eller inte, summerar Hanna.

Magkänslan är att den här personen känns bra men då behöver vi backa tillbaka till vad vi faktiskt behöver. Vilka egenskaper behövs, vilka erfarenheter?
Hanna Nordin, Ica Kvantum, om vikten av att hålla sig saklig i en anställningsintervju för att undvika att anställa helt fel person

Det är även detta Hanna Nordin letar efter när hon läser ansökningsbreven. Skriver personen något om att man gillar service och kunder, om att jobba med andra? Hon söker också efter egenskaper som nog de flesta arbetsgivare vill åt: en positiv inställning och att ha ett lösningsorienterat förhållningssätt.


När det väl är dags för intervjuer förbereder Hanna sig med ett formulär med frågor. För att hon ska kunna göra en rättvis bedömning av de som intervjuas får alla samma frågor. Under intervjun antecknar hon för hand och noterar även andra saker.


Det är lätt att välja den som kändes mest rätt när intervjuerna är avklarade. Men Hanna höjer ett varningens finger för det.

 

- Magkänslan är att den här personen känns bra – men då behöver vi backa tillbaka till vad vi faktiskt behöver. Vilka egenskaper behövs? Vilka erfarenheter?

 

Hanna är ingen stor fan av att känna efter med magen, utan föredrar den trygghet och kvalitet som man får när man är mer strukturerad.

En lång provanställning ger personen ifråga tillräcklig tid att komma in i jobbet, bli bekväm och båda parter får gott om tid att känna av om det kommer att funka.
Hanna Nordin

På Ica Kvantum är en sex månader lång provanställning regel, utan undantag. Ifrågasätter någon provanställningen är det också en varningsklocka. Hanna förklarar att en lång provanställning ger personen ifråga tillräcklig tid att komma in i jobbet, bli bekväm och båda parter får gott om tid att känna av om det kommer att funka.

Prenumerera på Nästa steg så du inte missar några avsnitt! 

Du finner den på Spotify, Apple Podcaster, Acast, Google Podcaster och i alla andra appar där poddar finns.

Linda Elfving, rådgivare Almi

Linda Elfving är rådgivare på Almi i Göteborg och har själv jobbat med rekrytering i stora företag. Här delar hon med sig av sina råd för hur man lyckas.

 

  • Lyssna på din magkänsla.
    Om något känns tveksamt under intervjun så tänk att det aldrig kommer att bli bättre än så här. Alla vill ju framställa sig själv på bästa sätt under intervjun – så är det då tillräckligt bra? Inse att det gäller även dig själv och den bild du ger av företaget.

    Samma sak under en provanställning. Då om någonsin kommer man att anstränga sig för att få en tillsvidareanställning, så om något känns tveksamt i maggropen finns all anledning att uppmärksamma det.
  • Anställ inte ”dig själv”.
    Det är lätt hänt att man väljer någon som liknar en själv. Men det är viktigt att man kompletterar varandra. Ni behöver dela den värdegrund som företaget står på, men olika synsätt kan bidra till att en organisation blir framgångsrik.