Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Därför är kontoret så viktigt för varumärket

Inte långt från Centralstationen i Stockholm ligger Tändstickspalatset. Det byggdes för att bli tändstickskungen Ivar Kreugers huvudkontor och stod klart 1928.

Den som väljer att hyra in sig på just det här kontorshotellet får inte bara tillgång till privata kontorsytor, utan även till konferenslokaler, en restaurang, ett gym och en medlemsklubb. Det är vad man skulle kunna likna vid en "one-stop-shop". Här täcks de flesta av dagens behov vad gäller jobb, mat, träning och avkoppling – och möjligheten att ta emot gäster.

 

- Jag har svårt att själv sätta ett namn på vad är det här för någonting. Det är inte ett kontorshotell, egentligen. Men det är ju inte heller ett hotell och det är inte ett hem – det är någonstans mittemellan.


Lena Werner visar runt i lokalerna. Hon är grundare av Kapitel 8, som driver Tändstickspalatset. När du väljer ett kontor handlar det inte bara om att hitta en bekväm arbetsplats med bra kommunikationer för dig och dina kollegor. Det handlar inte minst om vilken bild av ditt företag du vill skapa när dina kunder kommer på besök, menar hon.

 

- Det är på kontoret som man bygger kulturen. Och kulturen påverkar ju varumärket, så kontoret är jätteviktigt. Hur vill du att ditt företag ska uppfattas? Börja med kontoret! Då väljer du plats efter det.

Det är på kontoret som man bygger kulturen. Och kulturen påverkar ju varumärket, så kontoret är jätteviktigt. Hur vill du att ditt företag ska uppfattas? Börja med kontoret! Då väljer du plats efter det.
Lena Werner, grundare Kapitel 8

Precis som i ett privat hem har ett bra kontor själ, förklarar Lena.

 

- För oss är det omsorg, omtanke, man är snäll, man lyssnar, man bryr sig. Det är så många parametrar. Det är det svåraste för de andra att erbjuda det. Men samtidigt är det också det roligaste.


Tändstickspalatsets själ bor till exempel i en liten svart bok. Den ligger i matsalen och där får man skriva upp när man ätit lunch. Här är det inte tal om att dra fram kortet så snart servetten vikts ihop.

 

- Jag själv älskar att lita på människor. Och det gör ju vi här, för här får man ju lov att vistas dygnet runt och du vistas på sätt och vis som i ett museum som du får nycklarna till. Det är enorma värden på saker som finns runt omkring, men det är också härligt med tillit, konstaterar Lena. Så kallas också den svarta boken för en honesty book. Här skriver du också ner om du tar en drink på kvällen.


Men några nätverksfrukostar är det inte tal om. Det är ett mer subtilt relationsbyggande som pågår innanför väggarna.

 

- Jag vill inte ha en sådan plats och det märker man", konstaterar Lena. Människor här är försiktiga. Men allt som tiden går så lär de ju känna varandra. Man äter oftast frukost. Då sitter man ner och då börjar man prata med varandra, men det går försiktigt till. Vi håller inte på och tussar ihop folk.

Prenumerera på Nästa steg så du inte missar några avsnitt! 

Du finner den på Spotify, Apple Podcaster, Acast, Google Podcaster och i alla andra appar där poddar finns.

Sarah Berg
Sarah Berg, kommunikatör Almi

Det kan miljön säga om er som företag och organisation

Sarah Berg på Almi är projektledare för deras nya kontor i Kalmar. Här berättar hon om vad som är viktigt att tänka på i kontorsmiljön och hur den kan påverka.

 

  • Tänk på signalvärden.
    Om en ledare till exempel sitter i sitt rum med stängd dörr utan öppen kommunikation med andra, påverkar det ledarskapet, vilket i sin tur påverkar organisationen i övrigt. Det måste inte vara negativt, men kan vara det.
  • Väv in värderingarna.
    Om ditt företag vill kommunicera hållbarhet och medvetenhet så låt det prägla miljön när ni väljer material. Är de hållbara på lång sikt? Går det att sopsortera? Vad är viktigt för ditt företag att utstråla?
  • Dela in ytorna.
    Skapa ytor där människor kan mötas och bolla idéer och ytor där man kan jobba tyst och koncentrerat. På nya Almikontoret i Kalmar möts man direkt av de sociala ytorna, men ju längre in i kontoret man kommer desto tystare blir det. Och där finns även små helt tysta rum för fokuserat arbete.