Våga lita på magkänsla?
Att testa nya saker grundar sig alltid i viss mån på en magkänsla. En person som vågat det och som samtidigt är expert på att hantera känslor är psykologen Patrik Hast, som också intervjuas i podden.
Med bakgrund i traditionell terapi bestämde han sig för att lansera onlineterapi i sitt företag Pratamera.
Idag hjälper de människor över hela landet genom terapi på distans.
- Startskottet var när min sambos föräldrar började diskutera problemet i att ha tillgång till psykolog där dom bodde. Det var långa avstånd och svårt att hitta kompetens.
Behovet fanns alltså. Dessutom hade verksamheter inom medicinsk vård börjat dyka upp något år tidigare. Det stärkte hans tilltro till att hans idé skulle kunna funka, vilket det också gjorde. Med erfarenheten i backspegeln konstaterar Hast att han missbedömde saker som skapat oro.
- Det fanns ju en tilltro till att våga göra det här, men samtidigt gick det inte så fort som man önskade.
Man börjar tvivla, kommer det här verkligen att funka?
- Att driva företag är ibland att slitas mellan hybris och självtvivel, konstaterar Patrik.
Han berättar att samtidigt som det finns en tilltro till att våga göra sin grej, så går det inte så fort som man önskar och man börjar tvivla - man slits egentligen mellan hybris och självtvivel i förhållande till idén. Patrik poängterar även vikten av att våga be om hjälp, och inte lägga allt ansvar på sig själv. Han är tveksam till om oron någonsin kommer gå över som företagare. Kanske är nyckeln att omfamna den och se den som något som bidrar till en känsla att ständigt vilja förfina idén.
Du får fler råd i intervjun med Patrik Hast i avsnitt 1 av vår podd Nästa steg nedan.
Prenumerera på Nästa steg så du inte missar några avsnitt!
Du finner den på Spotify, Apple Podcaster, Acast, Google Podcaster och i alla andra appar där poddar finns.

Ulrika Ebenhard är rådgivare på Almi i Borlänge och har sett många företag lansera nya tjänster. Här är hennes råd till dig:
1. Om du tar fram en ny innovativ tjänst, så behöver den inte alltid komplettera det du redan har. Det viktiga är att de kompletterar ens verksamhet och resurser, så att du inte behöver skala upp i form av personal, digitalisering och lokal.
2. Försök hitta ett kundbehov, verifiera att det är många kunder som har just det behovet, och ta in dem tidigt i processen.
3. Våga ändra din tjänst efter kundens åsikt, även om det skiljer sig från din initiala plan. Våga släppa, utveckla och tänk om under processens gång.
4. Var inte rädd för konkurrens. Fler företag som visar att en tjänst existerar, väcker undermedvetet en nyfikenhet samt ett ha-begär hos kunden.
5. Våga få 10 nej. Var uthållig och tappa inte modet, till slut kommer ditt “JA”!