Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Så fick de koll på hur företaget faktiskt gick

Att förändra sina bokföringsrutiner förändrade hur Camilla Skoog och hennes man driver och förstår sin verksamhet, jaktbutiken On Target i Växjö. Efter varje månadsslut satte sig Camilla för att stansa in leverantörsfakturor och kassarapporter. Innan de fick grepp om hur det gått en månad behövde de bokföra allt, och innan det var klart hade det i regel gått en månad till. Att byta bokföringsprogram och digitalisera sina informationsflöden gjorde det möjligt att koppla ihop olika system och få en överblick de tidigare saknat, förklarar Camilla.


- På det sättet fick vi en helt annan bild. Hur ser det ut? Hur mycket pengar ska ut nästa vecka? Då kunde vi också se hur mycket pengar som kommer in med kundfakturorna. Vi kunde göra kalkyler och fick en känsla för när i månaden vi säljer mest och när vi säljer minst.

Vi kunde göra kalkyler och fick en känsla för när i månaden vi säljer mest och när vi säljer minst.
Camilla Skoog

Till vardags arbetar Camilla Skoog på Fortnox, ett affärssystem som också hanterar bokföring, och det är förstås det systemet som jaktbutiken använder sig av idag. Realtidsöverblicken över verksamheten har gjort makarna Skoog till bättre företagare. De behöver inte längre förlita sig på data som hunnit bli inaktuell utan kan se vilka veckor det går lite sämre och kompensera det genom att addera.


Men sättet som On Target skötte företaget var inte unikt. Camilla berättar att många företag fortfarande lämnar över fakturor och kvitton till sin redovisningskonsult en gång i månaden. Återkopplingen kommer då i slutet av nästa månad eller strax innan momsen ska betalas.


- Det är inte så proaktiv rådgivning du får då, konstaterar Camilla.

 

Att bara titta på företagskontot och tycka att du har koll den vägen ger hon inte heller mycket för. Du kan exempelvis ha glömt att lägga in en faktura, eller missat att betala in avgifter.

 

- Då kvittar det hur mycket pengar du har på banken.

Prenumerera på Nästa steg så du inte missar några avsnitt! 

Du finner den på Spotify, Apple Podcaster, Acast, Google Podcaster och i alla andra appar där poddar finns.

Idris Danishmand
Idris Danishmand, rådgivare Almi

Så effektiviserar du dina flöden

Idris Danishmand är rådgivare på Almi och stöttar företagare som vill digitalisera pappersarbetet. Han har två råd till den som vill komma igång:

 

  • Kartlägg behovet.
    Det är lätt att kasta sig över allt på samma gång, men kartlägg och se vilken åtgärd som gör störst skillnad först. Börja där. 
  • Ta en sak i taget.
    När du väl sett att det gick bra med det första steget är det så mycket lättare att ta sig an nästa och nästa … Då kommer inte ett bakslag kunna få dig att ge upp.