Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Tankefel att tro att de som vill äta grönt är specialkunder

På många restauranger är halloumiburgare det klassiska vegetariska alternativet och har man provat en har man på något sätt provat alla. En anledning till att en restaurang inte får fart på försäljningen av gröna rätter är att man inte tar frågan på allvar och därför har ett alldeles för snävt utbud.

sibel-wolff-urban-deli
Sibel Wolff, marknadschef Urban Deli Foto: Anna Hållams

Det menar Sibel Wolff, marknadschef hos Urban Deli, en kedja som kombinerar restauranger och delikatessbutiker.

 

- Jag tror att man kan sälja mycket mer av det vegetariska om man har flera alternativ eftersom man kan få en återkommande kund. Du vill inte äta halloumiburgare varje gång du är där!

 

Hon vet av egen erfarenhet att en utmaning är kockarnas kunskaper. Istället för att utgå från det animaliska proteinet när man tar fram en rätt måste man börja med det gröna, och den smak man vill åstadkomma.

Många vill äta mer vegetariskt och det finns inget bättre ställe än på en bra restaurang eller en matbutik att kunna prova det.
Sibel Wolff, marknadschef Urban Deli

I podden Nästa Steg delar hon också med sig av många tankar kring hur Urban Deli försöker lockar kunderna som söker veggorätter. Ett råd är paradoxalt nog att inte tänka på dem som specialkunder.

 

- Jag tror att man gör fel i att man tror man ha en rätt för veganer på menyn. Det funkar inte så. Många vill äta mer vegetariskt och det finns inget bättre ställe än på en bra restaurang eller en matbutik att kunna prova det, avslutar Sibel.

Prenumerera på Nästa steg så du inte missar några avsnitt! 

Du finner den på Spotify, Apple Podcaster, Acast, Google Podcaster och i alla andra appar där poddar finns.

karin-nordstrom
Karin Nordström, rådgivare Almi

Karin Nordström 

är en av Almis alla rådgivare. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med att hjälpa företag dra nytta av hållbarhetstrender, här är hennes tips till restaranger som vill ställa om.

 

  • Vegokunder är vanliga kunder 
    Man behöver inte vara italienare för att tycka om italiensk mat. Du behöver inte vara vegetarian för att du en kväll vill beställa en vegetarisk rätt. Se till att din meny är komplett. Har du något för alla sorters kunder, inklusive de som är sugna på något annat än rött kött?
  • Låt inte grönt komma sist
    Sätt inte de vegetariska rätterna sist i menyn. Sätt dem först istället och du kommer märka att betydligt fler beställer dem.
  • Inse att det ställer högre krav på kockarna
    Det är svårare att göra en riktigt bra morrotsrätt än en kötträtt. Se till att dina kockar har den kunskapen som krävs.