Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
15 september 2022

I väntan på årets SKAPA-prisutdelning

SKAPA vinnare
Vinnare av Norrbottens SKAPA-pris 2021: Jesper Martinsson, RS Solutions

I väntan på den regionala SKAPA-prisutdelningen passade vi på att fråga Norrbottens SKAPA-prisvinnare 2021, Jesper Martinsson, vad priset betytt för honom och för utvecklingen i bolaget RS Solutions. Så här svarade han:

Vad har hänt sedan den regionala SKAPA-prisutdelningen i Luleå ifjol:

"Vi är idag 4 anställda, från dåvarande 2 grundare – jag och Wille Törnman som tog emot SKAPA-priset - och vi jobbar med att utveckla våra första produkter och tjänster."

Vad har hänt under året som gått med din innovation?

"För att minimera gruvindustrins miljöpåverkan är det viktigt att i största möjliga mån kunna behålla existerande gruvor där dom redan är. Det är en förutsättning för en mer hållbar gruvbrytning. Slutet för en gruva är när malmen blir för utmanande och för kostsam att bryta. Det är då gruvbolag letar efter nya mer brytvärda fyndigheter på grundare djup.

 

Våra automatiska beräkningar för seismiska händelser är helt avgörande för att gruvor ska kunna fortsätta vara där dom redan är och fortsätta bryta malm mot djupet. Utan denna innovation blir brytning på stora djup mycket utmanande.

 

Vi vet att gruvskalv blir både vanligare och kraftigare mot djupet och att utmaningarna till sist kommer att bli slutet för brytningen. Men när det inträffar och vid vilket djup beror på gruvors förståelse för hur brytningen påverkar den omgivande bergmassan." 

Vad har priset inneburit för dig och utvecklingen av innovationen?

"Skapapriset har framförallt gett ett erkännande av vår innovation och belyst vikten av den för gruvindustrin när gruvor går mot djupet."  

 

Årets regionala prisutdelning sker imorgon fredag 16 september.