Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
8 juni 2023

Fias dröm gick i uppfyllelse – med finansiering från Almi Gotland


Fårö är inte längre bara Bergmans, lammens eller solbadarnas ö. På Nors gård har Fia Lundberg skapat sitt eget hästmekka, dit ridsugna vallfärdar från hela Sverige och även andra länder. Med hjälp av finansiering från Almi Gotland har hon nu kunnat skapa Gotlands enda godkända ovalbana.

 

Att Fia Lundberg en dag skulle driva Gotlands största gård med islandshästar stod inte skrivet i stjärnorna. Tvärtom var det mycket som talade mot hennes hästdröm.

– Jag ville verkligen ha en häst när jag var liten, men fick ingen. När jag började gå på stall visade det sig att jag var allergisk, berättar hon.

 

Sedan 2010 driver Fia företaget Fårö islandshästar med ett 60-tal hästar.

 

Under uppväxten i Gällivare i Norrbotten fick Fia Lundberg snabbt bli vuxen när hennes bror var med om allvarlig trafikolycka och behövde assistans dygnet runt. Under 26 år arbetade hon natt för att ta hand om sin bror. Det gjorde att hon dagtid kunde ägna sig åt sitt stora hästintresse – sin allergi till trots.

– Min första och andra islandshäst fick jag överta eftersom ägaren ansåg att de var oridbara. Jag lyckades göra dem ridbara, konstaterar hon.

 

Trägen vinner.

Efter hand avtog allergin och efter flytten till Gotland började Fia att arrangera turridning i Fårösund.

– I början tog jag ledigt två månader från nattjobbet för att kunna arrangera turridning. Det visade sig vara jättepopulärt och efterfrågan blev så stor att jag fick ta längre och längre tjänstledighet. Till slut fick jag säga upp mig.

 

Tankarna på att kunna ha en egen ovalbana för träning, tävling och kurser har länge följt Fia Lundberg.

 

Sedan 2010 driver Fia företaget Fårö islandshästar med ett 60-tal hästar. Tack vare samarbetet med Birgitta du Rietz på Stora Gåsemora gård har Fias turridningar runt öns stränder blivit omåttligt populära. I olika medier har kändis efter kändis lovordat Fias hästar, som blivit en naturlig inramning runt den anrika gården, och det har nästan blivit kutym att artister rider på hennes hästar innan de kliver upp på Gåsemoras scen.

 

Fia Lundberg lät aldrig sin hästallergi stoppa henne och i dag är hon allergifri.

 

Men den drivna entreprenören, som hade vuxit fram inom Fia, nöjde sig inte där. Tankarna på att kunna ha en egen ovalbana för träning, tävling och kurser har länge följt henne.

– Det här har varit min dröm, säger hon.

 

Många celebra personer har ridit på Fias islandshästar vid Stora Gåsemora gård på Fårö.

 

Tack vare finansiering av Almi Gotland kunde den bli verklighet.

– Jag fick träffa två grymma killar, de var så positiva och kände att det här var värt att satsa på.

Den 29 april var det invigning av ovalbanan, som även har en passraka.

– Jag vill att jättemånga ska kunna ta del av den här banan, så att den kan ge flera lycka. På så sätt kan vår sport utveckla sig och vi får en skjuts på ”businessen”, säger Fia.

 

Fia Lundberg framför ovalbanan.

 

Förutom ovalbanan har Almi Gotland även hjälpt till med finansieringen av andra delar av verksamheten, som varit viktiga för att ta dem dit de är nu.

– Att Almi Gotland trott på oss betyder jättemycket.

Behöver du finansiering till ditt företag? 

Inget kan växa utan näring, och kapital är företagets näring. När du utvecklar ett nytt eller befintligt företag kan det behövas ett tillskott för att finansiera företagets utveckling och tillväxt.

 

 

Läs mer om Almis finansiering