Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
20 september 2019

Hållbara affärer ger många möjligheter

Växt som står ovanför en mynthög

Hållbarhetsfrågor har hamnat allt mer i fokus de senaste åren och är något som påverkar alla företag. Det är därför en självklar del i Almis rådgivning.

– Vår roll är att lyfta frågan och utmana våra kunder i deras affärsmodell. Hållbarhet och cirkulärt tänkande kan ge nya infallsvinklar, säger Indra Ekroth, rådgivare och hållbarhetsansvarig på Almi i Halland.

Idag startar fler företag än någonsin med en affärsidé som bygger på hållbarhet. Men för den stora gruppen av bolag är kopplingen inte lika uppenbar. Då kan det vara svårare att komma igång, och att se vinsterna med hållbarhetsarbetet.

 

– Att hjälpa våra kunder i den cirkulära omställningen är en av våra viktigaste frågor, understryker Magdalena Johansson, vd på Almi Halland.

 

– Det är väldigt olika hur långt våra kunder har kommit, men vi möter dem där de befinner sig. Vi är övertygade om att hållbarhetsområdet kommer att bli allt viktigare och därför är det vår uppgift att stå rustad, fortsätter Indra.

 

Hennes erfarenhet är att många företag funderar i de här banorna och redan är inne på rätt spår, även om de inte kallar det för hållbarhetsarbete.

 

– Om man kan se en affärsnytta eller en fördel ur marknadsföringssynpunkt, så blir det naturligt att jobba aktivt med frågan, men hållbarhet kan också vara ett sätt att hitta nya affärsmöjligheter, säger Indra Ekroth.

 

För att inspirera fler till att hitta nya hållbara lösningar bjuder Almi Halland därför in till ett kostnadsfritt seminarium på Berte Gård i Slöinge den 17 oktober. Under morgonen kommer bland annat FutuFarm att presentera sina hållbara lösningar för odling och Diab Groups hållbarhetschef är på plats för att prata om sitt arbete.

 

Ett annat företag som ska berätta om sin hållbara affärsidé är Antopus Concrete Solution, som tillverkar Isobetong – den nya generationens skumbetong inom bygg och anläggning.

 

– Det förträffliga med Isobetong är att man bara behöver transportera sju procent av den totala volymen betong som ska användas, resten tillverkas på plats i vår trailer, understryker Göran Nilsson, grundare till familjeföretaget där även sönerna Christoffer och Philip är aktiva delägare.

 

– Spill eller avfallshantering undviks också. Våra applikationer förenklar arbetet i alla led och innebär motsvarande cirka två tredjedelar minskade koldioxidutsläpp, förklarar Christoffer Nilsson.

Vill du medverka på Almis frukostseminarium och få inspiration till hur du kan göra din affärsmodell mer hållbar?
Anmäl dig här:

https://www.almi.se/kalendarium/?eventid=261303

 

Sista anmälningsdag är den 13 oktober.