Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
25 juni 2019

Dan har satt Centramec i centrum

Bild på Dan Carlsson
Dan Carlsson har i mer än 40 år drivit Centramec i Älvsered.

Innovatör och entreprenör. Beskrivningen gäller Dan Carlsson, 69, konstruktör från Falkenberg som förenar uppfinningsrikedom med konkret utförande och affärssinne. I mer än 40 år har han framgångsrikt drivit Centramec i Älvsered. Ingenjörsföretaget är marknadsledande när det gäller materialhanteringssystem till företrädesvis plastindustrin.

 

Centramec startades 1978 och har sitt ursprung i den gamla bensinmacken i Älvsered som tidigare drevs av Dan Carlssons farbror Stig och senare hans far, Östen. Efter sin verkstadstekniska utbildning valde Dan att byta inriktning och har tillsammans med Hans Myrberg utvecklat Centramec till att bli en ledande aktör när det gäller kringutrustning och kundanpassade materialsystem till företag inom plastindustrin.

 

– Vi bedriver en tämligen anonym verksamhet som inte syns bland konsumenter, säger Dan Carlsson. Våra kunder består av allt från små familjeägda tillverkningsföretag till multinationella storkoncerner. Ett rejält uppsving kom när vi lanserade oktabinvändaren Mark II. För två år sedan fick vi dessutom en stororder som gjorde oss till Gasellföretag.

 

Centramec har tiotalet anställda som är aktiva framför allt på den svenska marknaden. Företaget förfogar över en rad patenterade produkter. En så kallad oktabinvändare används för att överföra och förse maskiner inom plastindustrin med råvaror i form av pulver och granulat. Det sker genom ett undertryck där råvaran avpassas eller doseras efter kundens önskemål och formsprutningsmaskinens kapacitet.

 

– Mark II blev en succé som idag utvecklats ytterligare och skall används för frekvensstyrda motorer, vilket leder till en bättre och effektivare drift. Försäljningen av oktabinvändaren har sedan starten ökat med flera hundra procent. Utan stödet från Almi hade vi aldrig kunnat utveckla produkten och förverkliga den affärsplanen.

 

Dan Carlsson och Centramec har sedan många år tillbaka ett fruktbart samarbete med Almi Halland.

 

– Det var genom Almi som vi kom i kontakt med Högskolan i Halmstad och kunde etablera ett framgångsrikt utvecklingsarbete, säger han. Drivkraften i min profession är att skapa en helhet, att tillsammans med medarbetare kunna förverkliga idéer och omsätta tankarna i praktisk handling och skapa eftertraktade slutprodukter.

 

Grundaren av Centramec brinner för innovations- och utvecklingsarbete inom mekanisk industri. Dan Carlsson har lämnat över ägandet till familjen Myrberg men kvarstår som företagets vd.

Säte: Älvsered.

 

Omsättning: 36,7 Mkr (2018).

 

Gör: Konstruerar, tillverkar, monterar och ger service åt transportsystem och rationell hantering av granulat/pulver till plastindustrin, slutna doserings-, vakuum- och trycksystem, blandnings- och doseringsutrustning. Utvecklingsbidrag/konsultcheckar för framtagande av nya produkter.

 

Hemsida: www.centramec.com

 

Stöd från Almi: Utvecklingscheck, förstudiemedel för framtagande av nya produkter och innovationsrådgivning.