Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
3 juli 2019

Fem steg till en stressfri sommar

Man som ligger på sommaräng

Semester och tid för lata dagar på stranden, umgänge med familj och vänner eller kanske renoveringen av huset? Det är lätt hänt att sommarens lediga dagar är fullbokade innan de ens har börjat. Här är stressforskarnas bästa knep för en avkopplande semester.

 

1. Koppla ner

Sätt jobbet på paus, det är faktiskt bara några veckor. Innan semestern börjar, gör upp en plan för hur du ska hantera jobbet när du är ledig och berätta för dina kollegor hur du tänker – annars kanske de förväntar sig att du till exempel svarar snabbt på mejl. Stäng av mobilen ibland och begränsa hur ofta du kollar mejl och sociala medier.

 

2. Var spontan

Planera gärna semestern i god tid, det ökar känslan av kontroll och minskar stressen. Men se till att inte boka in för många aktiviteter – det kan i stället skapa stress. Tänk på att du behöver tid för att göra ingenting och bara ta dagen som den kommer.

 

3. Gör tvärtom

Bryt tydligt mot vardagen och gör något annorlunda jämfört med resten av året. Är du jätteaktiv på jobbet – ta en passiv semester. Sitter du däremot mycket stilla till vardags så passa på att röra på dig i sommar.

 

4. Välj ambitionsnivå

Fundera på vad du vill ha ut av dina semesterveckor. Vad kan du göra för att njuta maximalt? Om du ska vara tillsammans med din partner eller familj under ledigheten, se till att ni pratar ihop er så att ni har samma förväntningar. Och du, sänk kraven på dig själv. Ambitiös kan du vara resen av året!

 

5. Njut!

Sov så mycket du har lust med. Semestern är det perfekta tillfället för kroppen och hjärnan att komma ikapp. Sänk tempot och se till att det finns tid att bara vara. Om du är utvilad kan du njuta mer av din ledighet och du stressar inte upp dig lika lätt som när du är trött.

 

Källa: Stressforskningsinstitutet