Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
16 februari 2021

Finalister Årets innovation i Jönköpings län

   

Almi och Science Park delar tillsammans ut utmärkelsen Årets innovation i Jönköpings län. Det görs i samband med Jönköpingsgalan som i år blir i digitalt format den 26 februari.

 

Årets finalister som gör upp om utmärkelsen är; Ecris, P-air och Wheelscanning.

 

 

Jönköpingsgalan är en årlig näringslivsgala då man prisar personer, organisationer och företag, vars insatser varit av stor betydelse för vår region. Under galan delas det ut totalt nio priser med olika syften och målsättningar. Gemensamt för alla priser är att de föregås av en urvalsprocess där tre finalbidrag går vidare till Jönköpingsgalan.

 

Utmärkelsen Årets innovation delas ut av Almi tillsammans med Science Park. Syftet är att stärka regionens innovationskraft och tillväxt i näringslivet genom att uppmärksamma kreativa idéer som omsätter nya möjligheter i praktiken.


Priset delas ut till den/de som, med ny teknik, hög ambition och drivkraft, visat på god tillväxtpotential. Kriterier för att kunna nomineras är att ett företag eller person uppfyller följande; man har tagit fram en kreativ och nyskapande tjänst eller produkt, att innovationen skall vara kommersiellt gångbar eller skapa en stor samhällsnytta samt om det är ett företag får det ha max 250 anställda.

 

Finalister 2021

finalist 1 - årets innovation - ecris - öppnas i nytt fönster

Finalist 1: Ecris 

Magnus Ramfelt

 

Med framgångarna för hybrid- och elbilar ökar nu inflödet av uttjänta litium jon batterier snabbt. Dessa batterier har oftast mer än sin dubbla livslängd kvar, 10-15 år, om de rekonditioneras och återanvänds på annat sätt, som energilager till elnäten. Jönköpingsföretaget Ecris har lyckats med detta genom sitt energilager, E-CUBE, som kan styra och använda de flesta biltillverkarnas batterier.

 

E-CUBE ger en stor miljövinst genom att återanvända batterier istället för att producera nya och priset blir dessutom konkurrenskraftigt. Samtidigt förväntas elnätens behov av energilager öka enormt vilket gör E-CUBE till en stor potential för den klimatsmarta omställningen.

  

finalist 2 - årets innovation - pair - öppnas i nytt fönster

Finalist 2: P-air 

Victor Wallin, Per Gerleman, Emil Jungåker och Jonas Nyman (ej med på bilden)

 

Med en ny affärsmodell och ett attraktivt erbjudande för såväl användare som fastighetsägare öppnar P-air tidigare stängda parkeringsytor för allmänheten och erbjuder något som tidigare inte funnits; förbokning av parkeringsplatser med elbilsladdning för publika ytor.

 

Idag är det svårt att hitta en parkering i allmänhet, och en med laddmöjlighet i synnerhet. Därtill finns ett stort sug efter att öka intäkter, värde och tillväxtmöjligheter hos såväl fastighetsbolag som hotell. P-airs erbjudande möter just dessa behov och den stora vinnaren blir miljön och samhället.

   

finalist 3 - årets innovation - wheelscanning - öppnas i nytt fönster

Finalist 3: Wheelscanning  

Carl Holmander

 

Wheelscanning har tagit fram en innovativ lösning som med spetsteknologi digitaliserar och automatiserar ett traditionellt manuellt arbete inom däckhantering.

 

Med en djup förståelse för kundernas affär och dess utmaningar, i kombination med den senaste tekniken utmanar Wheelscanning sin bransch. Kunderbjudandet kombinerar merförsäljning, kostnadsbesparingar och en förbättrad kundupplevelse för slutkunden; vilket visar på möjligheterna i att utveckla sitt företag digitalt.

   

Tidigare vinnare

Förra årets vinnare blev Miden Melle Hanna med Multi4.

 

Bland tidigare vinnare hittar vi; 2019 - Progressive Safety, 2018 - Bondtech och 2017 - Inventech Europe.

   

 

   

  

Årets Jönköpingsgala blir i digital form och sänds live fredag den 26 februari, kl 10:00-12:00.

 

Det innebär att alla som vill kan se sändningen på jonkopingsgalan.se!

 

 

Utöver prisutdelningar utlovas ny kunskap och inspiration på temat: Så kickstartar vi Jönköping - under och efter coronakrisen.

 

MEDVERKANDE:

  • Per Schlingmann, debattör, f d politiker och författare
  • Charlotta Melander, nationalekonom och professor på Jönköping University

Tillsammans kommer de lyfta och vinkla hur vårt samhälle har ställt om.