Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
14 september 2020

Internationella leverantörer bakom Modig expansion

Stor robot i industrilandskap

Modig Machine Tool är ett världsledande familjeföretag inom premiumbearbetningscentra och producerar höghastighetsmaskiner för flyg och bilindustrin. Företaget befinner sig i en expansiv fas och har genom stöd från Enterprise Europe Network börjat handla med fyra nya internationella leverantörer.

Innovativt familjeföretag
Bolaget grundades 1947 av bröderna Modig i Virserum, då en smedja med fokus på att bygga Sveriges bästa klassmaskiner. Bolaget har från start visat på innovativa idéer, Modigs svarvar, universella borrar och bearbetningscentra är välkända över hela världen. Under 1980-talet började Modig utveckla ett höghastighetsbearbetningcenter och har sedan dess legat i framkant gällande maskinstandard.

Stor maskin i industrilandskap

Kontrakt med leverantörer i Europa
Modig befinner sig i en expansiv fas. 2017 uppgick omsättningen till 90 MSEK och 2018 till 323 MSEK. För att kunna hantera expansionen, som innebar ökad tillverkning, behövde Modig hitta fler leverantörer inom bland annat svetsade konstruktioner och gjutgods. 2019 tog bolaget därför kontakt med EEN och genom nätverket hittade Modig fyra nya affärskontakter med leverantörer i Europa. Tre av dessa företag säljer svetsade produkter och är belägna i Rumänien, Tjeckien och Slovakien. Ett företag levererar gjutgods och återfinns i Tjeckien.

Hjälpen har avgränsats till inköpsverksamheten, vi har fått in leverantörer med mer konkurrenskraftiga medel. Detta har resulterat i lägre kostnader på inköp och material, vilket gör oss mer konkurrenskraftiga och i förlängningen ger ökad vinstmarginal.
Tony Carlzén, inköpschef på Modig.

 

Ett stöd som sparar tid och resurser
Tony betonar att hjälpen varit extra viktigt eftersom Modig, likt de flesta bolag, har begränsade resurser. “För oss på Modig är det relativt nytt att leta efter internationella leverantörer. Vi har varit fått välbehövlig hjälp från EEN med att hitta potentiella leverantörer, och det har gått mycket fortare än om vi gjort arbetet själv”.

Modigs största utmaning just nu är att arbeta med organisationen och fördela resurser för att framåt axla bolagets expansion. En uppväxling som innebär fler kundordrar från flera branscher. “I grunden är vi ett företag med duktiga och innovativa personer, men allt behöver alltid bli bättre” säger Tony och ser ljust på Modigs framtid.

 

Tonys tips för att hitta rätt kontakter
Slutligen ger Tony råd till andra bolag som funderar på att använda EENs tjänster för att hitta nya affärskontakter. “För bolag med inköpsperspektiv måste man tänka till innan man skriver sin profil i nätverket, annars får man alldeles för många svar. Var så avgränsad och specifik som möjligt för att locka till dig rätt bolag. Det är bättre att hitta ett fåtal som är rätt”.