Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
20 februari 2020

Jailbreak Oskarshamn - ett fängslande äventyr

Det var i september 2016 som Marika och hennes man Marcus besökte Inlåst i Växjö och slog rekord i hur snabbt de tog sig ut ur rummet de var inlåsta i.

På vägen hem var de fulla av eufori – och hybris som Marika påpekar, varpå de ringde Marikas bror Matts för att meddela att de nu ville starta ett eget escape game i Kalmar län. För att övertyga sin bror och föräldrar tog Marika med dem till Norrköping och testade ett liknande äventyrsspel där. Därefter var planen i rullning.

Med tips från Växjö öppnade Jailbreak Oskarshamn i september 2017 med två rum – ett eget och ett inköpt koncept från just Växjö. I övrigt skapar och bygger de sina rum och övriga äventyr på egen hand, med andra ord är de kluriga pusselläggare med logiskt tänkande och kreativa idéer. Imponerade, tycker vi på Almi!

 

Utöver sina så kallade ”escape rooms” i lokalerna i Oskarshamn har de ytterligare koncept, så som ”Blåkullapiraterna”, ett äventyr som utspelas i Oskarshamn under 4 timmar där målet är att hitta Blåkullapiraternas gömda skatt. I sommar kommer dessutom ett nytt koncept som har skapats i samarbete med Solkustturer. Då utspelar sig äventyret på Furön, med inspiration från en gammal tidningsrubrik som benämner denna ö som Djävulsön till följd av de båtar som har gått på grund i närheten. Äventyret på Furön kommer arrangeras varje måndag under sommaren med uppemot 50 deltagare per tillfälle. Marika berättar även om deras så kallade mobila skattkisteäventyr, då de tar äventyret till evenemanget i fråga, då upp till 200 personer kan vara med och delta i klurigheterna som skattkistorna innebär.  

 

När Marika berättar om Jailbreaks idéer och äventyr bubblar hon av engagemang och det märks att hon verkligen är rätt person på rätt plats. Det framkommer när jag frågar varför hon, Marcus och Matts har skapat just dessa escape games.
- Vi älskar verkligen det vi gör. Det är så häftigt att få se när och hur våra kunder klarar av utmaningen de ställs inför!
Marika förklarar vidare med glädje i ögonen att det är en ynnest att få jobba med något man tycker är så roligt, och att hon drivs av att göra andra glada. 

Det är så häftigt att få se när och hur våra kunder klarar av utmaningen de ställs inför!
Marika
Bild på Marika från Jailbreak

I kontakten med Almi har Jailbreak dels fått ett mikrolån vid start som bidrog till en enklare start och dels har de genomgått en process under hösten förra året för att tydliggöra deras nuläge och framtid. Med hjälp av denna process, som vår rådgivare Caroline genomförde tillsammans med Jailbreak, förklarar Marika att de fick en förstärkt bild av vad deras satsning under 2020 skulle leda till. Verktyget Simulera din affär gav dem möjlighet att se hur bolagets ekonomi skulle se ut med fler heltidstjänster, exempelvis.

 

Något Marika är stolt över är att de tillsammans vågade ta steget att starta sina escape games och att det i hennes fall innebar att hon sa upp sig från en fastanställning samtidigt som hon var föräldraledig. Hon nämner att det var väldigt värdefullt att få stöttning från olika aktörer, som mikrolånet från Almi men även att gå Företagarskolan via Atrinova. Slutligen ger hon ett tips till er med egna entreprenörsdrömmar:

- Gör det du är bra på. Lägg inte din energi på sådant du är sämre på, de tjänsterna kan du köpa in istället! Då blir det dessutom mycket roligare.

 

Det tipset tackar vi för! Från vårt håll tipsar vi om att våga bli inlåst i något av rummen hos Jailbreak – och se om du och dina kollegor eller vänner klarar av att ta er ut.

 

Läs mer om Jailbreak på deras hemsida: https://jailbreakoskarshamn.com/