Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
12 februari 2020

Balans i livet med ny onlinetjänst

- Har du en bra grund att stå på blir du mindre sårbar för psykisk ohälsa. Det säger Sofia Allberg som är utbildad socionom och KBT-terapeut och som med sin nya online-utbildning vill hjälpa människor till en bättre balans i livet.

I sin privata samtalsmottagning för psykisk hälsa träffar Sofia dagligen personer som lider av bland annat stress, nedstämdhet eller oro.

- För mig blev det så tydligt att basen för en god hälsa ofta inte finns där och då blir det svårt för människor att hitta en hållbar förändring. Det måste finnas en stadig grund i form av bra kost, motion och återhämtning innan man kopplar på specifika mentala verktyg.

Bild på Sofia Allberg från Samtala

Ett enormt behov

Enligt Världshälsoorganisationen WHO lider 450 miljoner människor världen över av psykisk ohälsa. I u-länder får 85 procent av dessa ingen hjälp och i i-länder står 50 procent utan hjälp. Enligt Folkhälsomyndigheten uppger 35 procent av Sveriges kvinnor att de känner sig stressade och 46 procent uppger att de haft lätta eller svåra besvär av ängslan, oro eller ångest. Behovet är med andra ord enormt.

Redo för förändring

Sofias onlinekurser riktar sig till personer i åldrarna 25-45 år som lider av mild till måttlig stress, nedstämdhet eller oro.

– Det är främst personer som redan har lite koll på hälsofrågor, men som känner att de inte befinner sig där de vill i livet och är redo för en förändring, säger Sofia.

Den första kursen som lanseras har sitt fokus på att hantera stress. Kursen kommer att bestå av tio lektioner på nätet om kost, motion, återhämtning och mentala verktyg som hjälper kunden att få kontrollen och må bättre. Fördelen med en digitalt baserad lösning är att kunden får ett helhetstäckande verktyg för att stärka sin mentala hälsa – när, hur och var hen vill.

– Det är också prisvärt och samtidigt en lika professionell hjälp som om det vore baserat på fysiska möten, säger Sofia. Det blir också en lägre tröskel för många att söka hjälp. Utbildningen kan göras helt på egen hand i det egna vardagsrummet, kanske när övriga familjen är på andra aktiviteter.

Boost Chamber lade viktig grund

Sofias nästa steg är att börja marknadsföra sin utbildning, som ännu inte fått ett namn. Däremot har hon målen tydligt klara för sig – 1 000 utbildade personer det närmsta året och 3 500 nästa år. Utbildningen ska även översättas så att den kan säljas på en internationell marknad.

Att vara med i Kalmar Science Parks inkubator och att vässa sin affärsidé i Boost Chamber tycker Sofia är värdefullt:

– Här fick jag det superviktiga bollplanket utanför mitt närmaste nätverk. Jag fick testa om min idé håller mot en businesscoach och en panel. Jag fick också möjligheten att åka ned till Lund och Smiles accelerator – ett samarbete som varit ovärderligt. Det lade en viktig grund för min framtida resa. Att ha ett fortsatt bollplank och det kontaktnät som Kalmar Science Park kan erbjuda blir väldigt viktigt framöver.

 

Har du en affärsidé du vill utveckla? 

Den 10 mars startar en ny omgång av Boost Chamber som i år arrangeras av Almi och Kalmar Science Park.

 

Läs mer om Boost Chamber och hur du kan ta din affärsidé till nästa nivå >

 

En ny omgång startar den 10 mars 2020!

 

Text och foto Camilla Dopson