Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
6 november 2019

Snabbhet, hållbarhet och glädje hos A-plast

A-plast tillverkar och säljer produkter i plast och är bland annat världsledande på snökäppar. Företaget startade 1992 i Älghult och köptes 2013 av kollegorna Alexander Blad och Hans Bergersäter. Sedan dess har omsättningen ökat från 24 till 110 miljoner kronor och antalet anställda från 17 till 63. Plast är framtidens material, att det skulle var en miljöbov är en missuppfattning, menar Alexander Blad.

– Plast är ett fantastiskt och för det mesta oslagbart material, både ur miljösynpunkt och för plånboken. Men plastbranschen har ett ansvar att tillverka hållbara produkter. På A-plast tillverkar vi inga engångsartiklar och satsar på att våra produkter ska hålla länge. På våra snökäppar har vi ökat livslängden från 2 till 4 år med hjälp av ett UV-skydd. Man måste också komma ihåg att plast sällan är gjord av olja idag. Vi har 170 olika material i vår fabrik. Många av våra produkter är gjorda av majs eller sockerrör till exempel. Plast är dessutom ett lätt material och kan man exempelvis tillverka komponenter till fordon i plast som minskar bränsleförbrukningen har man gjort en tydlig miljövinst.


En betydande framgångsfaktor i företaget är snabbhet. Det gäller i beslutsprocesser såväl som i leveranser och kommunikation

Vi är extremt snabba och det uppskattar kunder idag. Det ska gå snabbt, och så ska det vara roligt, det är vårt motto.
Alexander Blad

När Alexander tog över som vd satsade han direkt på att företaget skulle synas, framförallt på nätet. Han har stor kunskap om hur man driver trafik till en hemsida och har jobbat med relevant innehåll och bloggar vilket har gett resultat.


– Vi har ökat antalet förfrågningar från kunder från 15 per år till 5-7 i veckan. Bara i år (2018) har vi fått 40 nya produkter. Vi jobbar på ett helt annat sätt idag. Vi vågar sticka ut och känna stolthet för det vi gör.

Mest stolt över: Att vi är en attraktiv arbetsgivare.


Utmaning framöver: Bostadsbristen i Alstermo och Älghult där vi har våra fabriker.