Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
26 maj 2021

Maskininvesteringen gav rejält uppsving

Lenhovdaföretaget Kulturfönster startades år 2010 av Lars-Gunnar Fransson och hans bror Per-Anders Fransson. De kom båda från fönsterbranschen men ville göra något eget och satsade på tillverkning av kvalitetsfönster i gammal stil, på gammalt vis, men med modern teknik.

Den första fönstertypen, kopplade 1+1 fönster och fönsterdörrar, tog de över från företaget Lenhovda möbler. Till en början hyrde de in sig hos ett annat företag och med hjälp av enkla handverktyg sköttes där bearbetning och montering av delarna från Lenhovda möblers fabrik. 2015 fick bröderna tillgång till egna lokaler och började samtidigt att planera för en större maskininvestering som gjordes 2017. Bearbetningsmaskinen, eller fönstercentret som det också kallas, finansierades med ett banklån tillsammans med ett tillväxtlån från Almi.

– Vi anlitade Almi redan då vi startade upp och skrev vår affärsplan och har sedan dess haft hjälp med rådgivning genom åren. Det här var en stor investering och det var en trygghet både för oss och för banken att Almi trodde på vår idé. Det var faktiskt mycket tack vare stödet från Almi som vi vågade överhuvudtaget, och så har det ofta varit med Almi. Inte för att vi själva någonsin tvekat på vår produkt men det är ofta Almi som fått oss att våga ta kliven, säger Lars-Gunnar Fransson.

 

Tack vare den nya maskinen kan nu all produktion sedan dess skötas i Kulturfönsters egna lokaler, och det har inneburit en positiv utveckling för företaget.

– För att bli en komplett fönsterindustri var vi tvungna att ta hem produktionen. Det har gjort att vi klivit upp rejält i omsättning sedan 2017, från 6 miljoner till 15 miljoner ungefär. Vi började med ett litet snickeri, och med Almis hjälp har vi kommit dit vi är idag, med en egen fabrik som ligger i framkant när det gäller fönstertillverkningsteknik.
Lars-Gunnar Fransson, vd

KULTURFÖNSTER I LENHOVDA AB

LARS-GUNNAR FRANSSON

 

Roll i företaget: vd


Ålder: 49 år


Företaget startade år: 2010


Omsättning 2019: 13,5 miljoner

 

Antal anställda: 11 stycken

 

Almis insatser: Tillväxtlån, rådgivning och digitaliseringscheck.

Utmaning framöver: Att fortsätta växa med bibehållen lönsamhet.

 

Mest stolt över: Att vi aldrig kompromissat med kvaliteten.