Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
“Innovation är att kombinera behov som redan finns”
Re:Plays grundare valde bort karriären för att satsa på sin idé.
25 maj 2023

Tema maj: Innovation

Entreprenörerna Stefanos Papamichailidis och Pontus Albinzon hittar man på flera olika platser i länet. På kontoret på Företagsfabriken i Växjö, på lagret i Lammhult, på möten med kommuner och inte alltför sällan sågandes och snickrandes på ett snickeri. Kanske trivs de ändå allra bäst på förskolan Paletten i Växjö där de förutom att anordna workshops, så kallade Lärlabb, för förskolepersonal från hela länet också utvecklar och testar sina produkter.

 

– Det är fantastiskt att få jobba här tillsammans med pedagogerna och barnen, säger Pontus och Stefanos. 

 

Re:Play tillverkar leksaker av återvunnet material.

 

Re:Play tillverkar, säljer och hyr ut Cirkulärsaker som fokuserar på funktion och pedagogik. Gamla bokhyllor och ett cementrör blir till en “bråklåda” där olika delar visar hur man räknar med bråk, spill från utsågning av insektshotell blir till byggklossar, felkonstruerade balkongstänger blir till en xylofon och mattstuvar, i kombination med okrossbara speglar, blir en koja. Men det handlar inte bara om färdiga Cirkulärsaker – Re:Play levererar också oförädlat spillmaterial till förskolor som barnen kan leka och skapa med.

 

– Material är en bristvara hos förskolorna och ingen vill ju egentligen köpa plast från Kina. Men det hänger ofta på olika pedagogers egna driv hur man jobbar. En av våra drivkrafter är att alla barn ska få samma möjligheter att lära, och då behöver det vara enkelt att hitta bra material, säger Stefanos.

 

Re:Play vann Företagsfabrikens innovationspris 2022.

Innovationer är oftast inte uppfinningar

Stefanos och Pontus lärde känna varandra för 15 år sen och har sedan dess jobbat inom produktutveckling och IT. Men för några år sedan kom en längtan efter att göra något annat – något för miljön och framtida generationer. Stefanos erfarenhet från leksaksbranschen och bådas intresse för återbruk och pedagogik hade då öppnat upp ögonen för hållbara lärsaker.

 

– Vi började med att träffa pedagoger för att få input och höra vilka behov de hade, vad som gjorde dem glada och frustrerade på jobbet. Förutom brist på material att leka och skapa med, märkte vi också hur viktigt det var att kunna erbjuda saker som tydligt kan kopplas till de olika målen i läroplanen, säger Pontus.

 

 

Efter samtal med tillverkningsföretag som mer än gärna ville bli av med spillbitar och överblivet material föddes företaget Re:Play. Med stöd från Almi, både i form av mikrostöd, lån men framför allt när det gäller motiverande rådgivning, startade de upp. Det var också deras rådgivare på Almi som sporrade dem att ställa upp i Företagsfabrikens innovationstävling 2022. Och dom vann.  

 

 – Vi blev överraskade eftersom vi inte sett vårt erbjudande som en innovation. Att samla in restmaterial som industrin vill bli av med är ju inte innovativt. Att förskolor vill ha roliga saker att använda för lek och lärande, men saknar tid och resurser att skaffa material, var inte heller något nytt. Men det som är vår innovation är att vi kombinerat de två behoven och byggt vårt företag kring det, säger Pontus.

 

– Precis! En innovation är sällan eller aldrig en ny uppfinning utan att man för samman två behov, eller saker som redan finns, och lägger dem på varandra. Det är då det blir spännande, säger Stefanos.

 

Det är lätt att ha idéer och prata om hur man skulle kunna göra. Men du måste ta steget att också genomföra, och det kräver att du är modig.
Stefanos Papamichailidis, delägare på Re:Play.

Att lämna tryggheten

Det var en del som höjde på ögonbrynen när Stefanos och Pontus lämnade sina jobb för att starta Re:Play. Hur vågade de lämna tryggheten och kasta sig ut? Men det är just att våga som är nyckeln till att lyckas, menar Stefanos.

 

– För mig handlar innovation mycket om mod. Det är lätt att ha idéer och prata om hur man skulle kunna göra. Men du måste ta steget att också genomföra, och det kräver att du är modig, säger han.

 

Företaget fyller nu ett år och har hunnit bygga ett stort nätverk av förskolor, företag där de hämtar material, samarbeten med SSAM och med verksamheterna Atrium och Parketten som idag tillverkar en del av lärsakerna.

 

– Förutom att vara modig brukar vi säga att man också måste “vara om sig och kring sig”. Man behöver vara nyfiken på människor, ha många trådar ute och säga ja till oväntade förfrågningar. Att se möjligheter i varje möte är otroligt viktigt, säger Pontus.

 

 

Om några år hoppas Pontus och Stefanos att Re:Play finns på fler platser i Sverige, på sikt kanske också i Europa. De ser också möjligheter att börja arbeta tillsammans med demensvården och särskolor. Utmaningarna består av att få in kapital för att kunna ta nästa steg, men också att staka ut riktningen framåt. 

 

– Det man kan konstatera är att ingenting blir precis som man tänkt sig och att man inte har alla svar från början. Men vi är rätt så bra på att vara flexibla, omvärdera och testa nya vägar. Det är också bra att vara två, för vi kompletterar varandra väldigt bra och när en av oss tvivlar har den andra energi och tvärtom. Det gör allt lättare, säger Stefanos.

 

 

OM RE:PLAY

Till Re:Plays hemsida

 

 

3 RÖSTER OM INNOVATION

Mattias Axelsson

Forskare, rådgivare och föreläsare i innovation.


Mattias Axelsson

Kärnan för innovation är kompetens! Men kompetens i sig räcker inte, utan du behöver...

Micke Hjelm

Plats- och affärsutvecklingsansvarig, Företagsfabriken.


Micke Hjelm

Jag gillar egentligen ordet förnyelse bättre än innovation, eftersom innovation kan få det att låta så...

Emma Burman

Innovationsrådgivare och vd för Linnaeus University Development.


Emma Burman

Att jobba med innovation handlar om ett företags överlevnad. Det är viktigt att vara...

 

VISSTE DU ATT...

  • ...bruttovinsten är 44% högre per anställd i innovativa företag jämfört med företag som endast sporadiskt satsar på forskning och utveckling, eller som inte gör några innovationsansträngningar alls.
    (Tillväxtanalys)
  • Sverige ligger på andra plats på listan över världens mest innovativa länder.
    (WIPO:s Global Innovation Index 2022)
  • … Företagens viktigaste motiv för att satsa på FoU (forskning och utveckling) och innovation i Sverige är att det finns arbetskraft med hög teknisk kompetens.
    (Sveriges Ingenjörers Innovations- och konjunkturrapport)

Behöver du hjälp med finansiering eller utveckling?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hjälper vi dig vidare.
*
*
*
*
?