Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
6 november 2019

Investeringen blev ett rejält uppsving

Karl-Åke Karlsson i Markaryd är mjölkbonden som tröttnade på att driva företag med dåliga marginaler och bestämde sig för att använda familjens 1700-tals gård till något annat. Sedan 2003 driver han tillsammans med sin familj Smålandet – Markaryds älgsafari. Hit kommer 80 000 besökare om året från hela norra Europa.

Parken består av ett hägn med älgar och amerikanska bisonoxar där besökarna kan åka på guidad tur med ett tåg eller köra med egen bil. I parken finns även en del mindre djur, lekplats, picknickplatser, grillkåta samt café och souvenirbutik. 2016 påbörjade man den största satsningen sedan parken öppnade, i form av en restaurang i flera plan med takterrass och utsiktstorn. Restaurangen öppnade 2018 och där serveras bisonburgare, högrevsburgare, älgköttbullar och älgkebabpizza.

Vi upplevde att besökarna efterfrågade mat och bestämde oss för att satsa stort. Vi gick in så långt vi kunde själva och tog sedan lån på banken. Men det visade sig bli dyrare än vad vi räknat med och då fick vi hjälp med ett lån från Almi. På Almi trodde man på vårt lilla familjeföretag och att vår satsning var bra för turismen.
Karl-Åke Karlsson

Restaurangen har blivit mycket väl emottagen och uppskattas av besökarna, och det har gett ringar på vattnet. Så även om det var en stor investering ser Karl-Åke redan att den är väl värd sina pengar.

 

– Hela upplevelsen här har blivit mer spektakulär, något man åker hem och berättar om. Sedan restaurangen öppnade har vi sett något av en explosion i besökarantal och omsättningen i parken har ökat från 7,5 miljoner till 17,5 miljoner. Vi märker tydligt att ryktet sprider sig och nu bokar vi in stora sällskap flera månader i förväg.

Mest stolt över: Att vi är ett attraktivt turistmål och att vi nu har en restaurang där vi kan servera egenproducerat nötkött.


Utmaningar framöver: Att utveckla utbudet i restaurangen. Och att i takt med att vi växer bygga ut för att få bort flaskhalsar på parkering, i kassor och i safariparken.