Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
22 april 2021

De lever drömmen

På Össjö Östergård en bit utanför Ljungby bor Maria och Arjan Stegeman tillsammans med sina fyra barn. Här lever de sedan 2017 sin dröm och driver Stegemans lantbruk, hästhotell och Bed & Breakfast. Maria, som kommer från Danmark, har alltid haft hästar som sin stora passion. Arjan är uppvuxen på mjölkgård i Holland och hade sedan dess drömt om att själv bli mjölkbonde. Efter en lång tids letande hittade de gården utanför Ljungby där de kunde kombinera sina intressen. Här fanns en besättning mjölkkor, det fanns maskiner, byggnader och mark som behövdes och dessutom ett stall. Det var en stor investering och Arjan och Maria hade bara en liten del att gå in med själva. Tillsammans med banken kunde Almi erbjuda den finansieringslösning som behövdes.

Utan Almi hade det nog inte lyckats eftersom banken inte ville ta hela risken. Almi var positiva redan vid första mötet när vi presenterade vår affärsidé. Mycket tack vare att vi hade en tydlig affärsplan och att vi visste hur vi vill utveckla gården. Vi var väl förberedda och kunde visa att vi har stor kunskap inom de områdena vi skulle jobba med och inte minst att vi verkligen brinner för vår idé.
Maria Stegeman

På gården driver Arjan och Maria mjölkproduktion med 150 kor och 150 ungdjur. Hästhotellet är främst inriktat på att inhysa hästar på genomresa som är importerade från Europa och USA, och gårdens Bed & breakfast gästas av turister från flera länder i Europa.

 

– Vi har flera ben att stå på i verksamheten och det tror jag är viktigt, inte minst när man arbetar med mjölkproduktion då man blir väldigt beroende av mjölkpriserna. Det var också en sådan sak som hade betydelse när vi pratade finansiering med Almi, att vi kunde visa
att vi inte satsade allt på ett och samma ställe, säger Maria.

STEGEMANS LANTBRUK, STEGEMANS HORSE HOTEL & COUNTRY LODGE

MARIA STEGEMAN

 

Roll i företaget: Ansvarar för ekonomin och den dagliga driften av hästhotellet. Grundare och delägare tillsammans med Arjan Stegeman


Ålder: 35 år.


Företaget startade år: Lantbruket 2017, hästhotellet och country lodge 2018 och 2019.


Omsättning 2019: 6 miljoner.


Antal anställda: 2 stycken.


Almis insatser: Finansiering och rådgivning

Utmaning framöver: Om vi får uppleva en liknande torka som år 2018, då det inte fanns något foder att få tag på i Sverige och vi var tvungna att importera.

 

Mest stolt över: Att vi fortfarande är gifta. Resan hit har varit lång och tuff, men har det varit värt.