Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
29 april 2022

Pontus om sina på Almi och hans bästa tips till företagare

Stort tack för den här tiden, Pontus! Pontus började på Almis föregångare Utvecklingsfonden 1985 och har sedan dess hjälpt otaliga företag att utvecklas med extra stort fokus på internationella affärer. Därför har vi nu passat på att intervjua honom för att höra hur det känns, vad han ska göra nu och dela med sig av sina bästa tips och råd till företagare.

Berätta kort, hur länge har du arbetat på Almi och med vad?

Jag började på Almis föregångare Utvecklingsfonden våren 1985 och har hela tiden arbetat som rådgivare och projektledare. Genom åren har jag arbetat med flera roliga projekt och jag har prövat på det mesta.  

 

Hur känns det att lämna Almi?

Det har känts väldigt bra att på olika sätt kunnat bidra till en positiv utveckling i de företag jag arbetat med genom åren. Då Almi har varit en del av mitt liv under så många år har arbetet bidragit till att forma mig till den jag är idag. Så nu känns det lite som om jag lämnar kvar en del av mig när jag går hem. Jag kommer att sakna mötena med alla kollegor och företagsledare.

 

Kan du berätta om något som har varit extra roligt i ditt jobb som affärsrådgivare och med fokus på internationalisering?

Jag gläds åt mina kunders framgångar och några av dem hade jag förmånen att följa under flera år. Ett företag jag minns speciellt hade en omsättning på ca 5 mkr/år och inte mycket koll på vad de tjänade pengar på när jag träffade dem första gången. När ägarna sålde 20 år senare omsatte de 100 mkr med god lönsamhet och hade full koll på det mesta. Affärsidén var inte speciellt unik utan framgången byggde, enligt mig, på att de var duktiga ledare som hade ambitioner och att de tog rätt beslut vid rätt tillfällen. 

 

Du har träffat väldigt många företagare genom åren i din yrkesroll. Vilka är dina bästa tips till företagare?

Jag har träffat många trevliga och duktiga företagsledare genom åren. Det som kännetecknat de framgångsrika är förutom hårt arbete och ett gediget yrkeskunnande bland annat följande:

  • De har mod att pröva nytt och ompröva om det behövs
  • De lever som de lär, föregår med gott exempel
  • De har koll på ekonomin via bokföringen eller via några utvalda nyckeltal
  • De vågar ta betalt för sina produkter eller tjänster
  • De vågar släppa greppet och delegera ansvar till medarbetare
  • De har ett nätverk av kloka personer som de kan diskutera med när det är kniviga frågor som ska beslutas
  • De tar chansen om den dyker upp.

Vad ska du göra nu?

Jag ska sköta markservicen åt min fru Helén som planerar att jobba några år till, se mina barnbarn växa upp och sköta om hus och sommarstuga. Jag gillar också att resa och nu när coronapandemin klingat av så har Helén och jag bokat in några resor som jag ser fram emot.

Vill du ha hjälp med internationella affärer?

Kontakta Valon Rama, rådgivare med fokus på internationella affärer, så berättar han mer om vad vi på Almi har att erbjuda. 

Maila Valon

 

Du kan bland annat få hjälp med export, import, EU:s frihandelsavtal och att hitta nya internationella leverantörer.