Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
14 september 2021

2021 års SKAPA-pristagare i Kronoberg är utsedda

Nu är årets SKAPA-pristagare utsedda i Kronoberg och till den nationella finalen skickas ett bolag som har uppfunnit ett virtuellt ergonomiskt tangentbord och ett bolag som har uppfunnit ett miljövänligt fundament för montering av gravstenar.

Den regionala prisutdelningen för de två länsvinnarna arrangerades den 14 september hos Landshövdingen i Kronoberg, Maria Arnholm. Vinnarna fick sina prischeckar, blommor och diplom och fick även presentera sina innovationer för övriga medverkande. 

 

Årets länsvinnare av SKAPA-priset är Andrii Krot och årets länsvinnare av SKAPA-talang för unga innovatörer är Hans Klintéd. Nedan följer en kort intervju med respektive vinnare. 

Från vänster: Maria Arnholm, Landshövdingen i Kronobergs län, Andrii Krot, länsvinnare av SKAPA-priset, Hans Klintéd, länsvinnaren av SKAPA-talang och Louise Brolin, Almi Kronoberg.

Intervju med Andrii Krot

Årets länsvinnare av SKAPA-priset Andrii Krot har uppfunnit ett ergonomiskt virtuellt tangentbord. Idén föddes när han var student och fick en surfplatta med ett virtuellt tangentbord som han inte kunde skriva på så snabbt som han ville. När det senare blev dags att skriva en masteruppsats valde Andrii att skriva om hur man skulle kunna göra tangentbord tillgängliga för blinda. I samband med att han fördjupade sina kunskaper inom området insåg han att behovet var större än att bara kunna skriva snabbt, det handlade även om användarvänligheten och tillgängligheten i stort. 


- ”Tangentbord idag är främst designade efter vuxna mäns händer men jag ville göra dem mer tillgängliga och ergonomiska för alla”.


Tillsammans med ett team började han utveckla en första prototyp och 2,5 år senare finns produkten nu på marknaden och går att ladda ner på Android-enheter. Idag säljer de direkt till konsumenter men även till näringslivet där de räknar med att se en stor ökning framöver för bland annat touchbord.


- ”Det används alltmer touchskärmar i världen och en transformation pågår – jag vill se till att den transformationen sker på ett bra sätt.”


Nu hoppas Andrii att han ska ta hem vinsten eftersom det skulle innebära att de kan lägga mer resurser på utveckling. Först och främst vill de göra produkten tillgänglig på fler språk och sedan är målet att göra den tillgänglig för iOS-enheter. De har redan planerat för en kickstarter-insamling under hösten för att kunna skynda på utvecklingen men en vinst hade gjort det möjligt att göra satsningen snabbare och nå ut till fler.   

Från vänster: Maria Arnholm, landshövding i Kronobergs län, Andrii Krot, länsvinnare av SKAPA-priset och Louise Brolin, Almi Kronoberg.

Intervju med Hans Klintéd 

Årets länsvinnare av SKAPA-talang Hans Klintéd har utvecklat ett miljövänligt fundament som används vid montering av gravstenar. Idén föddes i samband med att Hans och hans kompanjon såg att flera kyrkogårdar använde tillfälliga träkäppar som stöd för många av de äldre gravstenarna som ofta var instabila. De började då fundera kring och undersöka alternativen men det visade sig att utbudet inte var så stort. När de dessutom fick höra om en gravsten som hade vält och orsakat en ung flickas död blev de än mer benägda att lösa problemet.

 

- Man ska inte behöva grubbla på om det kan hända en olycka med en gravsten – en gravsten ska man komma till för lugn och ro.

 

Förutom att fokusera på säkerheten så har även hållbarhetsaspekten varit viktig i framtagningen av produkten. Att produkten skulle vara miljövänlig har varit självklart sedan start.

 

- Vid nymontering av en gravsten ska man kunna få ett miljövänligt alternativ. Det bidrar även till att förankringen av gravstenen blir långsiktigt säker om vi arbetar med ett material som håller över tid.

 

Hans är snickare i grunden och beskriver sig själv som en problemlösare som gillar utmaningar. I kombination med kompanjonens specialistkunskaper inom plast påbörjades framtagningen av en prototyp på ett fundament. Efter drygt 1,5 år och ett flertal prototyper hade de en färdig produkt på marknaden.

 

- Under tiden vi utvecklade produkten åkte vi även runt till olika förvaltningar och de fick klämma och känna på idén. Vi försökte lyssna på deras spontana tankar och ställde frågor om hur det fungerade idag. De har varit väldigt hjälpsamma.

 

Nu hoppas Hans att han ska ta hem vinsten eftersom det skulle ge mer utrymme för att vidareutveckla den befintliga produkten och även att ta tag i nya idéer som har dykt upp under resans gång. Fokus kommer fortsatt ligga på miljövänliga alternativ vid montering och Hans vill gärna arbeta ännu mer cirkulärt och försöka återanvända plaster från kyrkan.

Från vänster: Maria Arnholm, Landshövdingen i Kronobergs län, Hans Klintéd, länsvinnaren av SKAPA-talang, och Louise Brolin, Almi Kronoberg.

Den nationella SKAPA-tävlingen

De regionala vinnarna kommer att representera Kronoberg vid den stora riksfinalen och nationella SKAPA-tävlingen i Stockholm den 11 november. Vi håller tummarna för att Hans och Andrii kammar hem respektive förstapris!