Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
20 september 2022

2022 års SKAPA-pristagare i Kronobergs län är utsedda

Från vänster: Jakob Alftén, Payl, Maria Arnholm, landshövding i Kronobergs län, Marcus Öhrner och Carl Johansson, Quiqly, Silvia Estadella, Almi Kronoberg.

Nu är årets SKAPA-pristagare i Kronobergs län utsedda och till den nationella finalen skickas ett bolag som gör det möjligt att låsa upp låsta artiklar på en hemsida och ett bolag som erbjuder en samlingsplats för digitala kvitton. 

Den regionala prisutdelningen för de två länsvinnarna arrangerades den 20 september hos Landshövdingen i Kronoberg, Maria Arnholm. Vinnarna fick sina prischeckar, blommor och diplom och fick även presentera sina innovationer för övriga medverkande. 

 

Årets länsvinnare av SKAPA-priset är Carl Johansson och Marcus Öhrner från Quiqly och årets länsvinnare av SKAPA-talang för unga innovatörer är Jakob Alftén från Payl. Nedan kan du läsa inervjuerna där vinnarna berättar mer om hur resan från idé till färdig tjänst har sett ut.

Intervju med Carl Johansson och Marcus Öhrner, Quiqly

Från vänster: Marcus Öhrner, Quiqly, Silvia Estadella, Almi Kronoberg och Carl Johansson, Quiqly.

Årets länsvinnare av SKAPA-priset är Carl Johansson och Marcus Öhrner som har utvecklat tjänsten Quiqly som gör det möjligt att låsa upp en låst artikel på en hemsida utan att behöva ha en prenumerationstjänst. Tjänsten hjälper även tidningar att få dessa presumtiva kunder att bli prenumeranter genom en form av dataanalys som företaget har utvecklat. 

 

Carl och Marcus träffades mitt under pandemin när de båda började plugga på Linnéuniversitetet i Växjö. De delade ett teknikintresse, kände att de kompletterade varandra bra och båda var intresserade av att driva företag så de började spåna på olika idéer ihop. Till slut fick de en idé som de valde att testa med konsumentundersökningar via olika Facebook-grupper. Eftersom det visade sig finnas ett intresse för produkten valde de att satsa och utveckla den vidare.

 

- Vi testade olika antaganden och utvecklade idén allteftersom. Under resans gång ändrade vi bland annat hur vi möter B2B- och B2C-marknadens olika behov, säger Carl Johansson.

 

De gick vidare med idén genom att ansöka till inkubatorn Företagsfabriken och senare kom de även i kontakt med ett investmentbolag i Malmö som hjälpte dem att bygga en prototyp. Nu är produkten i stort sett färdig och det som kvarstår är att göra några sista tester med en fokusgrupp.

 

- På konsumentsidan har mottagandet hittills varit väldigt positivt och det finns ett tydligt behov och ha-begär. Att forma produkten så pass bra att tidningarna ska vara intresserade var till en början svårare – vi har däremot förstått vad tidningarna vill ha vilket gör att införsäljningen går betydligt lättare, säger Marcus Öhrner.

 

Carl och Marcus ser positivt på företagets framtid eftersom det är en skalbar produkt som de kan erbjuda på flera olika marknader. I skrivande stund är de inne i en investeringsrunda där de letar intressanta investerare som kan bidra med mer än kapital och gärna någon som har ingångar i tidningsbranschen. De är även spända på hur det ska gå i den nationella SKAPA—tävlingen.

 

- Om vi vinner utmärkelsen skulle det bekräfta att vi har byggt något som andra vill ha och att vi är på rätt väg, säger Carl Johansson.

Intervju med Jakob Alftén, Payl

Från vänster: Silvia Estadella, Almi Kronoberg och Jakob Alftén, Payl.

Årets länsvinnare av SKAPA-talang Jakob Alftén har tillsammans med medgrundarna Daniel Ekerot, Göran Lilja och Mathias Strömberg utvecklat appen Payl som ska göra ägandet av saker lättare. Idag är det möjligt att lägga in, sortera och dela viktiga kvitton, vilket gör det möjligt att få bättre koll på sina garantier. Visionen är att kunna förlänga livslängden på saker som man redan äger direkt i appen, där viktiga kvitton möjliggör för en kommunikationskanal mellan butik och konsument.

 

Idén till tjänsten uppkom när Jakob jobbade på en redovisningsbyrå där kunder kom in med kassar fyllda med kvitton som skulle redovisas. Han insåg direkt behovet av att digitalisera kvitton och började undersöka olika lösningar. Efter en del research kom Jakob och Daniel på en idé som de bestämde sig för att testa genom att söka till Företagsfabrikens innovationstävling. Om de vann skulle de satsa helhjärtat på sin idé och annars skulle de lägga ner. Det slutade med att de vann tävlingen och då började utvecklingen av tjänsten på riktigt.

 

Efter att ha gjort en marknadsundersökning började de kunna tolka vad kunden egentligen ville ha och det var inte digitala kvitton på alla köp, utan endast på viktiga köp så som material till renoveringar, möbler, teknikprylar och andra dyrare köp.

 

”Vi skiftade fokus från digitala kvitton till att bli bryggan mellan butik och konsument med hjälp av kvitton”.

 

För kundens del innebär det att ha sina viktiga kvitton samlade på en och samma plats, samtidigt som man kan ta del av relevanta erbjudanden från sina favoritbutiker. I framtiden ska det bli lättare att boka en service eller köpa reservdelar till just den produkten man äger, direkt från ett digitalt originalkvitto. Idag innebär det att kunden slipper leta efter viktiga kvitton, vilket ökar chansen till att man utnyttjar en garanti eller faktiskt lagar en trasig produkt i stället för att köpa nytt som ofta annars är fallet.

 

För butikernas del blir det enklare att kommunicera till kunder som någon gång gjort ett köp och skapa merförsäljning. Det kan exempelvis handla om att via Payl informera om kompletterande produkter eller servicetjänster en viss tid efter köpet. Butikerna kan därmed behålla sina försäljningssiffror trots produktbrist, få mer lojala kunder och samtidigt bidra till en hållbar handel.

 

”Nu när det råder produktbrist och vi väntar en lågkonjunktur kommer människor bli mer måna att ta hand om sina saker. Payl Market är ett annonsverktyg för butiker som möjliggör relevant tjänstförsäljning som ett komplement till produktförsäljningen och även att nå ut med detta till befintliga kunder”.

 

Nu är målet att göra appen tillgänglig på alla telefoner och sen ska Payl bli en app som gör det enklare för människor att hantera sitt ägande.

Den nationella SKAPA-tävlingen

De regionala vinnarna kommer att representera Kronoberg vid den stora riksfinalen och nationella SKAPA-tävlingen i Stockholm den 10  november. Vi håller tummarna för att Quiqly och Payl kammar hem respektive förstapris!