Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
3 september 2020

103 unga idéer – här är 2020 års lista

103-listan 2020

Företagarna och Almi samlar Sveriges just nu mest spännande företag som drivs av spännande unga entreprenörer.

Nu publiceras för femte året i rad 103 unga idéer – en topplista med inspirerande, nytänkande företag där någon av grundarna är max 30 år. Syftet med listan är att lyfta fram förebilder som tack vare sitt entreprenörskap bidrar till utveckling, mångfald och välfärd.

 

Bland årets unga företagare kan vi se fem tydliga trender.

 

1. Efter plast

Plast av potatis. Sugrör av råhalm. Slut på take away-skräp. Det pågår enormt mycket entreprenörsarbete för att byta ut fulmaterial mot mer hållbara alternativ, på många olika vis. Inte minst påskyndat av beslutet att förbjuda plast i engångsprodukter, som träder i kraft 2021 inom EU.


2. Sverige + världen = sant
En femtedel av Sveriges befolkning är född i ett annat land, enligt SCB-statistik från i juni i år. Ännu fler, drygt 25 procent, har minst en förälder som är född utomlands. Viljan att ta vara på den potentialen, skapa nya lösningar och spegla dagens Sverige bättre är glasklar.


3. Miljögenier och energihjältar
Miljökämpen Greta Thunbergs sommarprat slog alla tidigare publikrekord för Sommar i P1. Över en miljon svenskar lyssnade. Samma engagemang för miljön, såväl på hemmaplan som ute i världen, väller fram via kreativa idéer och hårt arbete bland unga företagare. Metoder för att rena havsvatten och datorspel som föder miljösamarbeten är två imponerande exempel.


4. Revolution i mode
Efter ordet flygskam myntades begreppet klädskam. Mode och textilindustrin har världens ögon på sig för att återuppfinna sig själv, på ett mer hållbart vis. Svenska småföretag tar taktpinnen med ögonbrynshöjande, hoppfull business.


5. Digital Må-Bra-Boost
Kuratorer i mobilen, teknik som vässar vård för ätstörningar och genvägar till nya vänner. Nya verktyg för att må bra står högt upp på vår kollektiva önskelista. Coronapandemin har gjort behovet av smarta, nya metoder för att bättra på vår psykiska hälsa extra tydligt.

 

Urvalet till 103-listan baseras i högre grad vid idéerna än den senaste årsredovisningen. Läs mer om alla spännande företag här>>

"De skapar arbetstillfällen i tuffa tider"

Juliana Perez Falke, nationell kund och affärschef Almi Företagspartner.

 

Hur påverkar den här turbulenta tiden ungas intresse för entreprenörskap?
– Covid-19 har accelererat den digitala utvecklingen och många vill förändra eller utveckla något som ligger nära ens värderingar och intressen. Unga är bra på att se nya behov och sedan snabbt omsätta dem i nya affärsidéer. Vi ser även att många unga erbjuder sina digitala kunskaper genom att starta konsultbolag.

 

Finns det några branscher som utvecklats extra starkt bland unga senaste året?
– Vissa branscher har drabbats hårdare än andra. Men innovationskraften är hög och ur arbetet med att hämta hem nya affärer har det uppkommit nya tjänster, produkter och bolag. Många unga slutar gymnasiet/högskola i en tid då arbetsmarknaden är svag.

 

Hur kan samhället bidra till att de ser entreprenörskap som en väg framåt?
– Vi har många organisationer som redan i skolan arbetar för ungdomars entreprenörskap. Yeos, Ung Företagsamhet och Ung Drive gör ett fantastiskt arbete. Det gör att unga provar entreprenörskap istället för sommarjobb och i sommar har det i många fall varit nödvändigt. I tuffare tider skapar de sina egna arbetstillfällen.