Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
24 maj 2021

103 unga idéer – här är 2021 års lista

På bilden syns Somit Fessehazion, Tom Hackenberg, Sandra Nilsson, Mustafa Zatara, Milton Lönnroth och Faisa Abdi. Foto: Evelina Carborn.

Algbläck, hundmat av insekter och rymdens förnyare. Smartare gravstenar, Sveriges minsta skidfabrik och barnskor av ananas. Här är 103 inspirerande företag från hela landet som drivs av inspirerande unga entreprenörer. Listan är ett samarbete mellan Almi och Företagarna.

För sjätte året i rad publiceras 103 Unga idéer – en topplista med inspirerande, nytänkande företag där någon av grundarna är max 35 år.

 

Syftet med listan är att lyfta fram förebilder som tack vare sitt entreprenörskap bidrar till utveckling, mångfald och välfärd. Många av dessa företagare befinner sig i ett startskede av sin entreprenörsbana och i urvalsprocessen lägger vi därför större vikt vid idéerna och drivkraften än den senaste årsredovisningen. Listan speglar den entreprenörskraft som finns i hela landet – och 103 unga idéer inkluderar företagare i samtliga län.

 

Om Årets 103 unga idéer
Listan sammanställs i samarbete mellan Företagarna och Almi Företagspartner. I urvalsprocessen ingår också Företagarnas regionkontor, Företagarnas unga nätverk, inkubatorer och startupnätverk i hela landet. Listan togs fram för första gången 2016 och publiceras i Tidningen Företagaren.

"Branscher med höga inträdesbarriärer måste utmanas mer"

Juliana Perez Falke, nationell kund och affärschef, Almi Företagspartner, ser många möjligheter för de unga som vågar starta företag.

Vilka spännande trender ser du bland unga entreprenörer?

 

– Unga ser tydligt klimatfrågans betydelse och det påverkar sättet deras affärsidéer utvecklas. Vi ser att unga tar avstamp i något som i grunden är hållbart snarare än att hållbarhet läggs på en redan befintlig affärsidé. Modebranschen har världens ögon på sig och svenska småföretag tar taktpinnen med innovativa affärsidéer som utvecklar hela modeindustrin. Även livsmedelsindustrin står i centrum och livsmedelsförädling är något de unga tar fasta vid.

 

Vad bör samhället göra för att bidra till en positiv utveckling av ungt entreprenörskap?

 

– Förebilder är viktiga i början av ditt entreprenörskap. Därför är det angeläget att samhället ger de unga en möjlighet att träffa andra entreprenörer och dela erfarenheter. Vidare är det viktigt att de får hjälp med nätverk, kunskap, rådgivning och finansiering.

 

Inom vilka branscher skulle du vilja se fler nytänkande unga entreprenörer?

 

– Jag frågar mig snarare om det finns branscher där vi inte vill se nytänkande och kommer inte på någon. Alla branscher behöver ständigt utvecklas och utmanas för att vara långsiktigt hållbara. Däremot vore det extra spännande att se branscher med höga inträdesbarriärer utmanas mer. Hela energibranschen skulle behöva fler unga entreprenörer.

Somit Fessehazion. Foto: Evelina Carborn.