Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Stort grattis till Årets Kvinnliga Gasell: Lena Jonsson
grundare och ägare av WermKon AB
26 november 2019

Årets kvinnliga gasell 2019

På Gasell-galan i Malmö vann Lena Jonsson, grundare och ägare till WermKon AB, det prestigefulla priset Årets Kvinnliga Gasell med motiveringen:

 

”Vinnaren har sett framtidspotential i en traditionell bransch men med fokus på hälsa, säkerhet och miljö. Vinnarens starka ambitioner har lyckats att få in fler kvinnor i en mansdominerad bransch och bidrar till samhällsnytta genom säkerhet före allt med människan i centrum.”

Samarbetet med Almi

Lena Jonsson startade WermKon AB 2015, och erbjuder privata, statliga och kommunala aktörer konsulter inom HSE (hälsa, säkerhet och miljö) samt projektledning och projektkoordinering. 2016 kom hon i kontakt med Almi, då hade hon 2 anställda. Idag omsätter hon över 20 miljoner kronor och har 19 anställda.

 

”Almi har bidragit jättemycket! Tack vare programmet, Tillväxtresan, gjorde att jag lyfte blicken, och fick jättemycket bra stöd och många frågor som jag förstod att jag var tvungen att ha med mig för att kunna bygga ett hållbart bolag. Almi fick mig att lyfta blicken.” Lena Jonsson

 

WermKon har en lönsam tillväxt samtidigt som Lena bygger bolag/struktur i bolaget. Hon har precis tillsatt en extern vd, och har som mål att omsätta 100 miljoner kronor 2025 och ha 75 anställda.

För att lyckas med det säger Lena: ”Jag tror att det krävs en hel del kompetens hos min personal, det krävs även att jag så småningom har en styrelse som bidrar med olika erfarenheter för att lyfta bolaget i nästa steg – och ytterligare nästa steg. För 2025 är ju bara ett delmål. Det riktiga målet har jag inte uttalat till någon.”

 

”I sitt första möte med Almi berättade Lena att hon ville jobba strategiskt med sitt bolag, något som inte är särskilt vanlig. Hon har en tydlig bild av vart hon ska och vågar prova, fattar snabba beslut om nya satsningar, och har en tydlig bild av hur länge hon ska invänta resultat innan hon fattar beslut om ev. utveckling eller avveckling. Hon söker verktygen för att kunna ta nästa steg och skapar själv goda förutsättningar. Det är helt enkelt ett rent nöje att få jobba tillsammans med Lena!”
Anna Lundmark Lundbergh, vd Almi Värmland

Lenas bästa råd till andra företagare för att lyckas med en hållbar tillväxtresa

  • Tro på din idé och håll fast vid den
  • Lyft blicken, se framåt och fastna inte i detaljer 
  • Ta hjälp av ett team för det dagliga arbetet med frågorna som utvecklar bolaget 
  • Viktigast av allt: ha med alla tre hållbarhetsområden: sociala, ekonomiska miljön. Då blir det bäst.

Program Lena har gått hos Almi:

  • Tillväxtresan
  • Styrelsekraft, där deltagarna fortsätter träffas i ett alumninätverk.
  • Ledarskaps- och verksamhetsprogrammet Lift

Kriterier för priset Årets Kvinnliga Gasell


Priset tilldelas ett gasellföretag med en vd eller grundare som är en inspiratör och förebild för andra kvinnor. En entreprenör som står för innovation och nytänkande och som på ett tydligt sätt integrerar samhällsnytta i sin affärsidé.