Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
8 november 2019

Årets nybyggare 2019 utsedda

Ahmed Ablah från Halmstad stenhuggeri AB tilldelades utmärkelsen ”Årets nystart”

Den 4 november korades Årets nybyggare vid en ceremoni på Kungliga slottet i Stockholm. Priset tilldelas entreprenörer med utländsk bakgrund som nått framgång i sitt företagande. Priset delas ut av Kungen och i sitt välkomsttal sa han bland annat:

Låt mig också nämna nomineringskommittéernas arbete för att få fram fler kvinnliga kandidater till de olika priserna. Det finns så många driftiga och framgångsrika kvinnliga företagsledare i vårt land, många av dem med invandrarbakgrund. Att de syns i sammanhang som detta är både i tiden och på tiden.
Kungen

Årets nystart: Ahmed Ablah

Ahmed kommer från en familj som i generationer verkat som stenhuggare. I Syrien drev han ett stenhuggeri i 12 år med 15 anställda. Hans passion är stenhuggeri och konst. Det har lett honom till att skapa enastående stenskulpturer.

 

Få i Sverige besitter hans kunnande på området. Innan han startade Stenhuggeriet drev han en biltvätt. Sålde den och arbetade därefter på ett stenhuggeri i Halmstad. När det gick i konkurs tog han över verksamheten och har idag utvecklat ett erkänt och välfungerande stenhuggeri, som numera får specialbeställningar från hela landet.

 

Motiveringen: "Ahmed har med stor drivkraft i olika yrkesalternativ hittat tillbaka till sitt ursprungliga yrke som stenhuggare och utvecklat ett unikt bolag i skärningspunkten mellan tradition, konstnärskap, hantverk och effektivisering"

Priset Årets Nybyggare

Arrangeras sedan 1999 av stiftelsen Internationella Företagare i Sverige, delas ut av kung Carl XVI Gustaf på Stockholms slott. Priset syftar till att lyfta och synliggöra entreprenörer med utländsk bakgrund.


Årets pionjär: Susanne Najafi, Backing Minds


Årets unga pionjär: Noel Abdayem, The Humble Co


Årets nystart: Ahmed Ablah, Halmstad Stenhuggeri


Årets hederspris: Sam Manaberi, Trine