Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
19 oktober 2018

De är Årets Nybyggare och Pionjärer

Imad Elabdala Kidnovation Årets Nybyggare
Imad Elabdala, Kidnovation AB, prisades av H.M. Kung Carl XVI Gustaf. Företaget har tagit fram verktyg som hjälper barn med psykosociala problem.

I tisdags utsågs Imad Elabdala med företaget Kidnovation AB till Årets Nybyggare. Hector Martinez, Cellink AB, utsågs till Årets Pionjär och Adam Aljaraidah, Virkesbörsen AB, utsågs till Årets Unga Pionjär.

 

Finalen i Hans Majestät Kung Carl XVI Gustafs pris till företagare med utländsk bakgrund gick av stapeln på Kungliga slottet i Stockholm. För artonde året i rad delas priset Årets Nybyggare ut till företagare med utländsk bakgrund.

 

– Årets Nybyggare är för mig Sveriges kanske viktigaste företagarpris. Det är viktigt därför att det förenar två stora utmaningar för Sverige: dels behovet av att vi tar tillvara den drivkraft och kompetens som finns hos de som invandrar till vårt land, och dels behovet av fler växande företag i det svenska näringslivet. För Almi är det en självklarhet att vara engagerade i Årets Nybyggare och bidra till att lyfta fram dessa goda förebilder, säger Göran Lundwall, vd och koncernchef för Almi.

 

Imad Elabdala med företaget Kidnovation AB erbjuder skolor, sjukvårdsinstitutioner och humanitära organisationer digitala, gamifierade, diagnostiska och terapeutiska verktyg som gör det möjligt att hjälpa barn med psykosociala problem.

 

Årets Nybyggare, motivering:
"Krigets fasor skapar djupa sår och Årets Nybyggare har en imponerande och gripande resa. Med utgångspunkt från sitt eget trauma ville Imad Elabdala hjälpa andra barn. Imad har utvecklat ett gamifierat verktyg för att skapa en säker zon för barn att uttrycka sina känslor och kommunicera med läraren eller terapeuten, vilket bidrar till en snabbare diagnos av barnets psykiska hälsostatus. Efter flera års kund- och utvecklingsarbete står företaget nu inför en bred lansering med internationell potential.

 

Imad erhåller priset Årets Nybyggare för att som ensamkommande flykting på mycket kort tid skapat en lösning som kan hjälpa många barn med samma bakgrund. Imads målmedveten är ett föredöme för många och ett bevis på att det snabbt går att komma in i det svenska samhället."

 

Vidare fick Hector Martinez, medgrundare till företaget Cellink AB, ta emot utmärkelsen Årets Pionjär. Det världsunika företaget startades under Hectors studietid på Chalmers och möjliggör 3D-printing av mänskliga vävnader.

 

Se Hectors film från prisutdelningen här:

Årets Pionjär, motivering:

"Hector Martinez började med att sälja hemlagat godis och fixa till bilar vilket lade grunden till finansiering av studier i Sverige. Tillsammans med en kurskamrat har Hector utvecklat ett världsunikt företag vars innovation gör det möjligt för mänskliga celler att växa. Vävnader som lever, brosk och hud kan printas ut. Cellink har med raketfart lyckats nå börsen och har sedan dess femdubblat värdet till en miljard kronor. Bolaget växer med 200 procent varje kvartal och har attraherat drygt 200 miljoner kronor i finansiering.

 

Hector erhåller utmärkelsen Årets Pionjär för att han trots bristande kunskaper i svenska men genom hårt arbete har lyckats med det många entreprenörer drömmer om. Hectors ödmjuka inställning till livet har lagt grund för enastående bedrifter."

 

Adam Aljaraidah vill genom sitt företag Virkesbörsen AB skapa en mer transparent, rättvis och effektiv virkesmarknad och skogsindustri. Skogsägare kan enkelt få rådgivning och en prisbild samtidigt som de kan konkurrensutsätta sitt virke för att göra mer lönsamma virkesaffärer.

 

Årets Unga Pionjär, motivering:
"Adam Aljaraidah är uppvuxen i en miljö som med stor sannolikhet kunde ha fört in honom på en helt annan bana. Men Adam drömde om att utbilda sig och bryta upp. Adam visste överhuvudtaget inte om att den fanns, högskolan han skulle börja på. Trots sin utbildning var det svårt för honom att få ett arbete. Adam antar gärna utmaningar och har valt att förändra en mycket traditionell bransch. En bransch där personer med utländsk bakgrund inte är vanligt förekommande. 

 

Adam erhåller utmärkelsen Årets Unga Pionjär för sin djärvhet och målmedveten som har tagit honom dit han är idag. Adam är en förebild för många unga i socialt utsatta områden – en näringslivets Zlatan."

 

Pristagarna erhåller utmärkelserna för sina bedrifter som företagare och ledare. De har alla inom sina respektive områden visat på innovation och drivkraft. Pristagarna är goda förebilder för såväl andra personer med utländsk bakgrund som för svenskt näringsliv.

 

Almi är tillsammans med SEB och Tillväxtverket huvudsponsorer 2018.

Om priset Årets Nybyggare och Pionjär

Utmärkelsen har delats ut sedan 1999 och H.M. Kung Carl XVI Gustaf är beskyddare av priset. Tävlingen genomförs på regional och nationell nivå.

 

En nomineringskommitté i fem regioner samt en nationell kommitté bedömer företagare med utländsk bakgrund efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, personligt inflytande och innovation. Vid de regionala finalerna och vid den nationella finalen utses även vinnare i kategorierna Årets Pionjär och Årets Unga Pionjär.

 

Almi är tillsammans med SEB och Tillväxtverket huvudsponsorer 2018.

www.aretsnybyggare.se

Om Stiftelsen IFS
Stiftelsen Internationella Företagare i Sverige, IFS, stödjer sedan 1996 entreprenörer och företagare med utländsk bakgrund att starta, driva och utveckla företag.

 

Stiftelsen verkar också för att säkerställa gynnsamma förutsättningar för företagande samt initierar projekt för att skapa nätverk mellan företagare med utländsk bakgrund och företag och organisationer i Sverige.

www.ifs.a.se