Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
15 november 2021

Årets SKAPA-vinnare utsedda

Torsdagen den 11 november var det digital prisutdelning för att utse årets SKAPA-pristagare. Här är vinnarna och juryns motivering.

SKAPA-priset på 500 000 kr

Priset gick till Roger Danielsson från Dalarnas län.

 

Juryns motivering:
Nu och i framtiden är vi beroende av miljövänliga transporter. Spårbunden trafik kommer fortsatt att ha en stor roll i vår infrastruktur. Tåg är tunga och ibland snabba. Gods och persontransporter med tåg kan ibland leda till olyckor som innebär säkerhetsrisker för individer och omgivand natur. När olyckan är framme vet vi att den kan få ödesdigra konsekvenser, personskador, dödsfall och stora materiella skador.

 

Green Buffers bidrar till ökad säkerhet vid tågkrock. Genom att synkronisera och optimera fördelningen av energiupptagningen genom hela tåget fås en mer utspridd och kontrollerad deformation, vilket gör att tåget kan hålla sig kvar på spåret. Resultatet är ökad passagerarsäkerhet och mindre skador materiellt och på naturen.

 

Här kan du se Rogers pitch

1:a pris SKAPA-talang för unga innovatörer på 125 000 kr

Priset gick till Andrii Krot, Chloe Lin, Iaroslav Domin och Andrii Kobyakovskiy från Kronobergs län. 


Juryns motivering:
I en värld där våra bärbara IT utrustningar blir mer centrala för var dag som går, behöver människan ibland få komma i centrum. Adatype skapar tangentbord på tryckkänsliga skärmar på ett sätt som anpassar sig till användarens händer och som dessutom rättar vanliga fel. Att skona allas våra händer kan låta som ett litet steg, men med bärbar IT utrustning överallt ackumuleras den lilla vinsten till en massiv hälsogärning.

 

Företaget Adatype gör det som alla pratar om – jobbar helt distribuerat och över landsgränser, där det traditionella kontoret inte längre blir så viktigt och där tidszoner och geografi suddas ut. För Adatype är framtiden redan här, när kliver vi andra ombord?

 

Här kan du se deras pitch

2:a pris SKAPA-talang för unga innovatörer på 75 000 kr

Priset gick till Mamduh Halawa från Uppsala län.

 

Juryns motivering:
Psykisk ohälsa är en stor utmaning både för individen och för samhället. Appen Zeeds är ett verktyg för att möta psykologiska utmaningar, när man känner meningslöshet och maktlöshet, i ett tidigt stadie. Zeeds – App bidrar till att öka möjligheten till självhjälp och individuell utveckling och samtidigt minska trycket på vården. Vinnaren använder etablerad psykologisk forskning och kompletterar det med gamification i en estetiskt tilltalande app. Innovationen har en tydlig praktisk nytta, är enkel och samtidigt långsiktig.


Appen hjälper dig att hitta dina egna centrala värderingar och utveckla beteenden som är i linje med dem. Vartefter du ändrar ditt beteende belönas du med plantor i en virtuell trädgård som du kan få att blomma både i appen och i dig själv.

 

Läs gärna vår intervju med Mamduh - du hittar den här

3:e pris SKAPA-talang för unga innovatörer på 50 000 kr

Priset gick till Jacob Hjalmarsson från Östergötlands län.

 

Juryns motivering:
Vi är beroende av skogen, Sveriges” lungor” och vårt ”gröna guld”. Skogen står för en stor andel av vår koldioxidinlagring och skapar många arbetstillfällen. En välmående skog lagrar koldioxid bättre och ger tillgång till högkvalitativt timmer. Men skogen hotas inte bara av stormar, torka och bränder utan också av Granbarkborren, vilken är den enskilt största skogsförstöraren.

 

Med Airboair Forest Mapper inventeras skogen med hjälp av drönare, IR-kamera och AI-baserade algoritmer med stor träffsäkerhet. Granbarkborreangrepp upptäcks långt innan skogen tar stor skada. Resultatet ger rätt information tillgänglig i rätt tid för skogsägare att kunna försvara skogens välmående och värde.

SKAPA-förebild till minne av Leffe Smith 

Priset gick till Per Erik Kristersson från företaget Infobric. Priset delades ut för tredje gången. 

 

Juryns motivering:
Per-Erik har en mycket bred teknisk kompetens och är en person som alltid ser till att djupdyka i sina processer. Han levererar alltid ett perfekt resultat, utan att ta någon som helst plats eller med behov av bekräftelse. Han ser alltid till att ta sig tid för att hjälpa till och säkerställa att lösningen blir så bra som möjligt för bolaget och sina kollegor.

 

Per-Erik är en sann ”osynlig” hjälte för Infobric. Med detta pris hoppas vi att han får den stjärnglans och uppskattning han förtjänar.

Ett stort grattis till alla vinnare 

– Innovatörer och uppfinnare är bland de viktiga pelarna som bär Sveriges framtid på sina axlar. Deras goda insatser har genom tiderna bidragit till utveckling och tillväxt. SKAPA-priset delas ut årligen för att lyfta fram, stödja och hedra Sveriges bästa innovatörer och uppfinnare så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden, säger SKAPA ordförande Minoo Akhtarzand.

 

Klicka på Play för att se hela prisceremonin

Skapa_stående.png
Om Stiftelsen SKAPA

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

 

Läs mer om Stiftelsen SKAPA och årets vinnare här