Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
14 oktober 2019

Bioteknikföretaget Cellink vann Årets Företagare i Sverige 2019

På bilden från vänster: Hector Martinez, Erik Gatenholm, Jockum Svanberg och Gusten Danielsson. Foto: Emma Ekstrand.

Nu har det avgjorts! Erik Gatenholm, Hector Martinez, Jockum Svanberg och Gusten Danielsson som driver Göteborgsföretaget Cellink blev Årets Företagare i Sverige 2019 under Företagarnas gala på Stockholms stadshus i fredags kväll.

Det var en väldigt ödmjuk Erik Gatenholm som kommenterade utmärkelsen:


– Det är de här tillfällena som får en att vilja jobba ännu hårdare. Så verkligen stort tack för det.

 

Juryns motivering löd: Årets vinnare är en ren förebildssaga som förflyttat gränsen för vad som är möjligt. Ett innovationsföretag som står bakom både hårdvara och förbrukningsmaterial för att rekonstruera sådant man tidigare fått be till högre makter om. Dessa företagare lämnar juryn mållösa - och vi är säkra på att detta bara är början för företaget som skriver ut reservdelar till kroppen!


På över 200 platser i Sverige har det utsetts lokala vinnare av lokala jurys som har bestått av lokala företrädare för näringslivet tillsammans med tjänstemän som har valt ut de mest framstående entreprenörerna på orten. Därefter har finalisterna gått vidare i de regionala finalerna innan de 21 regionfinalisterna har mötts i den nationella finalen. Syftet med Årets Företagare är att hylla de entreprenörer som driver Sverige framåt.


Årets Unga Företagare 2019


Utmärkelsen Årets Unga Företagare 2019 gick till Louise Sköld från Västerås som driver Hairtalk.
Motiveringen löd: Med förmågan att vända en stor motgång till sin största styrka har företagaren lyckats bryta mark i en konkurrensutsatt bransch och krossa allt motstånd. Ett stjärnskott som inte bara tagit juryn med storm – utan också fått omsättningen att rusa i höjden.


– Jag är chockad och otroligt ödmjuk inför det här. Alla är värdiga vinnare och jag vet hur mycket man kämpar när man driver företag. Jag tycker att alla som startar företag är hjältar, sa Louise Sköld om utmärkelsen.


Årets Unga Företagare mottar ett pris på 50 000 kr av Almi, partner till Årets Unga Företagare.


Årets Företagare i Sverige 2019

1. Erik Gatenholm, Hector Martinez, Jockum Svanberg och Gusten Danielsson, Cellink (Västra Götaland)
2. Victoria Ekman, Erik Ekman, Berit Ekman och Joakim Eliasson, Ce Produkter, Halland
3. Anders Jonsson, Rototilt Group, Västerbotten

Årets Unga Företagare 2019

1. Louise Sköld, Hairtalk, Västmanland
2. Fredrik Edeland, Express Delivery Sweden, Västra Götaland
3. Johanna Ingelsson, Equestrian, Stockholm

Juryn

Vinnarna i Årets Företagare och Årets Unga Företagare har utsetts av en jury bestående av Cecilia Nykvist, vd för Ung Företagsamhet, Fabian Bengtsson, ordförande för Företagarna, Fredrik Isakson, försäljningsdirektör Volvo Car Sverige, Günther Mårder, vd för Företagarna, Hamid Khanahmadi, medgrundare av Tolkresurs (Årets Företagare 2018), Ida Backlund, grundare av Rapunzel of Sweden, Maria Mattsson Mähl, grundare av AlphaCE, Maria Åkerberg, vd och grundare av Maria Åkerberg, Sara Brandt, vice vd Almi, Renée Voltaire, grundare av Renée Voltaire.

Louise Sköld, Hairtalk, vinnare årets unga företagare 2019