Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
3 april 2019

Digitala brytare vann Inission innovation award

Blixt Tech vinnare Inission innovation award
Charlotta Holmquist, CFO Blixt Tech och Trued Holmquist, CEO Blixt Tech.

Med en banbrytande innovation som lyfter elnätet kammade Blixt Tech AB hem vinsten i innovationstävlingen Inission innovation award 2019 och ett pris på 1,25 miljoner kronor.

Stämningen var på topp när Inission innovation award avgjordes under onsdagen den 27 mars på Åbymässan. I potten låg 250 000 kronor i utvecklingstjänster från Prevas och 1 000 000 kronor i tillverkningstjänster från Inission. Alla bolag med en innovation innehållande elektronik var välkomna att delta i årets tävling.


Till final gick tre starka bidrag. Blixt Tech AB med sina digitala brytare, ChromoGenics AB med sina autonoma dynamiska fönster och Labtrino AB med det intelligenta vattenmätarsystemet för flerbostadshus. Tre innovationer med bra uppfinningshöjd, marknadspotential och nyhetsvärde.


Läs mer om 2019 års finalister och deras bidrag


För finalisterna började äventyret redan dagen innan finalen när de ställdes öga mot öga med juryn i ett Draknästet-liknande koncept. De fick presentera sina innovationer och därefter var det juryns tur att grilla dem med sina frågor. Efter utfrågningarna var ställningen jämn men efter att ha vägt för- och nackdelar mot varandra var juryn enig.

Årets vinnare har tagit sig an att utmana och utveckla en hel bransch med en banbrytande innovation som har stor marknadspotential och lyfter elnätet till en ny nivå utan att bryta standardnormens formfaktor.
Juryns motivering

Blixt Tech AB stod som segrare med sina digitala brytare och tog emot prischecken på 1,25 miljoner kronor.


- Vi är så glada. Det här är värdefullt för oss på flera sätt och det kommer vid rätt tidpunkt. Med både utvecklings- och produktionshjälp tar vi oss snabbare ut på marknaden, säger Charlotta Holmquist, Blixt Tech AB.

 

En nyhet för i år var att ytterliggare 50 000 kronor delades ut i form av Publikens pris. Vann gjorde Thibault Helle och Ramtin Massoumzadeh i Labtrino AB.

Om Inission Innovation Award

Syftet med innovationstävlingen är att hjälpa entreprenörer och idéer att växa och frodas men också att uppmärksamma den svenska industrin som tillverkar elektronikprodukter. 

 

Årets jury bestod av Ola Rynge från Almi, Maria Månsson från Prevas, Olle Hulteberg och Fredrik Berghel från Inission, Anders Backman från Nordea och Per Danielson från NyTeknik.

 

Läs mer och håll dig uppdaterad inför nästa års tävling på www.inission.com

Tidigare vinnare

Läs mer om tidigare vinnare av Inission innovation award:

 

2018: 

Viscando Traffic Systems

2017: 

H&E Solutions 

2016: 

Simplex Motion