Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
7 juni 2018

Ny finansieringslösning skapar förutsättningar för fler exportaffärer

På bilden: Anna-Karin Jatko, Fredrik Lingeskog, Mikael Damberg och Göran Lundwall.

Nu ökar finansieringsmöjligheterna för företag som säljer på internationella marknader.

Vid ett event på Holmgrens Bil i Jönköping den 5 juni lanserade Almi och EKN en ny gemensam lösning för finansiering av exportaffärer. Syftet är att göra det enklare för små och medelstora företag att ge sig ut på den globala marknaden.

Vid lanseringen medverkade Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg som konstaterar att samarbetet mellan EKN och Almi skapar förutsättningar för fler svenska företag att göra nya exportsatsningar. Medverkade gjorde också Almis vd Göran Lundwall och EKNs generaldirektör Karin Jatko

 

Vid en exportsatsning vill små och medelstora företag inte behöva anstränga den egna likviditeten fram till att betalning sker. Man vill också känna en trygghet i att få betalt. Rent generellt så ökar ofta kapitalbehovet för exporterande företag till följd av att kredittiden är längre eller för att ordrarna är större. Samtidigt upplever många små och medelstora företag att det kan vara svårt att finansiera en exportsatsning.

I den nya finansieringslösningen samarbetar Almi och EKN genom att EKN försäkrar kreditrisken genom en garanti. Garantin står sedan som säkerhet för ett lån från Almi. Lösningen gör därmed ett exporterande företag kan vara säker på att få betalt samtidigt som företagets likviditet inte försämras.

 

- Med en garanti från EKN kan företag finansiera sin exportsatsning genom lån från Almi. Den här lösningen och samarbetet med EKN ger oss möjlighet att finansiera ännu fler svenska tillväxtföretag, säger Göran Lundwall, Almi.

 

- Almi och EKNs samarbete gör att vi tillsammans kan erbjuda finansiering av exportaffärer som idag inte blir av på grund av att ingen kan finansiera dem, säger Anna-Karin Jatko, generaldirektör på EKN.

 

Svenska Lager är ett företag som arbetar med däckförvaring och som just nu är på gång att bli ett av de första företagen som får hjälp av Almi och EKN med finansieringen. Det är också förklaringen till att lanseringen hölls just på Holmgrens bil i Jönköping. Där finns ett hyllsystem från Svenska lager som demonstrerades under lanseringen av Fredrik Lingeskog, vd på Svenska Lager. Fredriks ambition är nu att företaget ska ta steget in på den tyska marknaden, förhoppningsvis underlättas detta genom Almi och EKNs nya finansieringslösning.